Μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες

Μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες

Επιταχύνουν οι τράπεζες τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων τους με στόχο να πετύχουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί από τον SSM για την απομοίωση των ληξιπρόθεσμων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια τους.

 

Ο SSM φαίνεται πως ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα πρέπει να κινηθούν με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 20% μέχρι το 2021.

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος για τον Δεκέμβριο του 2019 είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να έχουν μειωθεί στο 35,2% των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών, την ώρα που το 2017 (Ιούνιο) ήταν στο 50,6% (64,6 από 101,8 δισ. ευρώ).

Οι τράπεζες θα εντείνουν το επόμενο διάστημα τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, όσο το επιτρέπει η κερδοφορία τους, ευελπιστώντας σε μείωση των NPEs ακόμη και κάτω των 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Άλλωστε και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2017-2018 αναφέρει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες σήμερακαι σημειώνει ότι το 2017 μειώθηκαν κατά 10% στα 94,4 δισ. ευρώ κυρίως λόγω διαγραφών (6,5 δισ.) και λιγότερο λόγω πωλήσεων (3,6 δισ.).

«Στο μέλλον αναμένονται καλύτερες επιδόσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιήσει, πωλήσεις δανείων», επισημαίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ