"Σφήνα" των μικρών και ευέλικτων στην ελληνική τραπεζική αγορά

Ποια είναι τα σχέδια της Praxia και της IBG

"Σφήνα" των μικρών και ευέλικτων στην ελληνική τραπεζική αγορά

Από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας μετά τον ερχόμενο Αύγουστο δεν θα είναι ίδιος. Και αυτό γιατί μικρότερες τράπεζες όπως η Praxia (πρώην Credicom) και η IBG θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ένα κομμάτι από την πίτα  χρηματοδότησης μικρομεσαίων  κυρίως επιχειρήσεων, με αφορμή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι 4 συστημικές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι δύο τράπεζες προσελκύουν μεγάλους διεθνείς και έλληνες επενδυτές, όπως προκύπτει από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στοroadshowτης πρώτης και την διεκδίκηση της δεύτερης από δεκατρία (13) σχήματα.

ΗPraxia

Με την Αναστασία Σακελαρίου από τη θέση τηςCEOπροχωρά η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που όπως γράφαμε θα κινηθεί μεταξύ 200- 300 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο ηPraxiaμε μετασχηματιστεί σε μια κανονική εμπορική τράπεζα που θα είναι σε θέση να παρέχει όλες τις τραπεζικές εργασίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.Hδιαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έχει μπει στην τελική ευθεία, αφού είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή της.

ΗIBG

Οσον αφορά στην Επενδυτική Τράπεζας Ελλάδος (IBG), η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.Σύμφωνα με την ανακοίνωση τηςErnst&Yungπου έχει αναλάβει την διαδικασία πώλησης για λογαριασμό του Ειδικού Εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου οι επενδυτές που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές είναι 13 και προέρχονται κυρίως από τον διεθνή χώρο, ενώ ανάμεσα στους ενδιαφερομένους υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ εταιρειών επενδύσεων (funds), τραπεζικών ιδρυμάτων και ομίλων επιχειρήσεων (conglomerates).

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ