Τράπεζες χωρίς  ...στρες αλλά με... αστερίσκους στα τέστ

Πέρασαν τις εξετάσεις οι τράπεζες, αλλά τα γνωστά «αγκάθια» συνεχίζουν να προβληματίζουν

Τράπεζες χωρίς  ...στρες αλλά με... αστερίσκους στα τέστ

 Με τη… βαθμολογία στο χέρι επέστρεψαν από την Φρανκφούρτη οι CEOs των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχαν  με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για το γνωστό θέμα των stress tests. Οι έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν επακριβώς πλέον την κεφαλαιακή επάρκεια των ιδρυμάτων που διευθύνουν με βάση τα όσα έλαβε υπόψη του ο SSM και επεξεργάζονται ήδη τα πλάνα τους για την επόμενη μέρα.

Με βάση τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το “MP” από έγκυρες τραπεζικές πηγές τα ελληνικά ιδρύματα περνάνε τα stress tests και δεν προκύπτει άμεση ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αφού οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο κινούνται πάνω από τα κατώτατα όρια που είχαν τεθεί στην άσκηση του 2015, (5,5%), αν και στα υπό εξέλιξη τεστ δεν τίθεται θέμα pass ή fail. Ωστόσο κάθε μία τράπεζα θα κριθεί ξεχωριστά με βάση τα τελικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν στις αρχές Μάη. Όμως υπάρχουν ακόμα σοβαρά θέματα που συνεχίζουν να προβληματίζουν την ΕΚΤ τον SSM και το ΔΝΤ, ανεξαρτήτως stress tests.

Ο ΒΡΑΧΝΑΣ

Το βασικότερο δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει πιο «επιθετική». Μάλιστα το Ταμείο στην «Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα» (GFRS) που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη επισημαίνει ότι ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης και δράσεων που αναλήφθηκαν για τη μείωση των NPLs, καθώς και τα μέτρα πολιτικής που έλαβαν οι ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέβαλαν στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων κατά τα τελευταία τρίμηνα, ωστόσο, αυτά παραμένουν υψηλά σε ορισμένες τράπεζες. Σε αυτό υπάρχει, άλλωστε, απόλυτη σύμπνοια με την Τράπεζα της Ελλάδας, που έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να μην περιορίζονται στις διαγραφές, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των προβληματικών δανείων, τα οποία παραμένουν κοντά όριο των 100 δις ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες δανείων, που πρέπει να βγουν στο «σφυρί». Από τη μια είναι τα αποκαλούμενα «καμμένα», δηλαδή εκείνα τα δάνεια για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή προσδοκία εξυπηρέτησης κι από την άλλη εκείνα των στρατηγικών κακοπληρωτών, για τους οποίους αποδεδειγμένα οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως φόβητρο. Από τις… κεραίες των δανειστών δεν έχουν ξεφύγει, φυσικά, οι χλιαρές επιστροφές καταθέσεων. «Μόλις 3 δις ευρώ επέστρεψαν το 2017», λένε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι γι’ αυτό πιέζει το ΔΝΤ σε ταχύτερη άρση των capital controls, αφού θεωρεί ότι η αβεβαιότητα που προκαλούν, κάνει ακόμα μεγάλη ζημιά.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ… ΤΑΜΠΛΟ

Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο τώρα διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ανασάνει και μάλιστα το τελευταίο 20ήμερο έχουν καταγράψει σημαντικές υπεραξίες στο ταμπλό παρά την ύπαρξη μεγάλων short θέσεων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αναμενόμενη επιτυχή έκβαση των stress tests και της απομάκρυνσης του σεναρίου της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μόλις σε 10 συνεδριάσεις(σ.σ. από τα τέλη Μαρτίου έως την περασμένη Τετάρτη) είχαν καταγράψει κέρδη που ξεπέρασαν το 20%. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Απριλίου η μετοχή της Eurobank κερδίζει 27,69%, της Πειραιώς καταγράφει άνοδο 26,3%, της Alpha 21,73%, και της Εθνικής 20,90%. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών βρίσκονται πλέον πάνω από τις τιμές που είχαν πραγματοποιηθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μετά τα stress tests του 2015, αφού η τιμή της ΑΜΚ της Eurobank ήταν 1 ευρώ, της Πειραιώς (αναπροσαρμοσμένη) στα 3 ευρώ, της Alpha Bank 2 ευρώ και της Εθνικής ήταν 0,30 ευρώ

ΟΙ SHORTS

Αν και τα αποτελέσματα των stress tests φαίνεται να ολοκληρώνονται με επιτυχία, αρκετά funds κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία επιμένουν να κρατάνε μεγάλες ανοικτές θέσεις στις ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς στις 16 Απριλίου, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε, για τις ανοιχτές θέσεις άνω του 0,50% που θεωρείται το χαμηλότερο επίπεδο των "σημαντικών" καθαρών αρνητικών θέσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία της Ε.Κ, το βρετανικό fund Marshall Wace συντηρεί ανοικτές θέσεις στην Πειραιώς στο 0,79%, ενώ short στην ίδια τράπεζα κατά 1,8% είναι και το Lansdowne Partners. Το ίδιο βρετανικό fund κρατά ανοικτές θέσεις και στη Eurobank κατά 0,60%. Το Oceanwood Capital Management διατηρεί short θέσεις 0,81% επί των μετοχών της Alpha Bank και 0,70% στην Εθνική Τράπεζα.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ