Τα σχέδια των τραπεζών μετά την κίνηση της ΕΤΕ

Τα επόμενα βήματα των συστημικών τραπεζών

Τα σχέδια των τραπεζών μετά την κίνηση της ΕΤΕ

Ξανά στις διεθνείς αγορές «βγαίνουν» οι τράπεζες μετά την απόπειρα της Εθνικής Τράπεζας, η οποίας στέφθηκε με επιτυχία, συγκεντρώνοντας μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους τίτλους καλυμμένων ομολογιών που εξέδωσε.

Η Εθνική κατάφερε μέσω της τριετούς έκδοσης να συγκεντρώσει 750 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από το στόχο που είχε θέσει, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,9%, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετείχαν 110 επενδυτές που προσέφεραν στην τράπεζα 2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περίπου 2,7 φορές.

Ήδη ακούγεται πως η Eurobank σχεδιάζει ανάλογη έκδοση και πως έχουν βολιδοσκοπηθεί ξένοι fund managers με τις επαφές να πληθύνονται και τις διαδικασίες να επιταχύνονται.

Σχέδια γίνονται και στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ και πάντα είναι σε ισχύ η έγκριση της ΓΣ της Alpha Bank προς τη διοίκηση της τράπεζας για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ όταν αυτή κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Άλλωστε σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, οι άλλοι τρεις συστημικοί όμιλοι αναμένεται να «σηκώσουν» μέσα από αντίστοιχες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων ποσά που πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Στόχος των τραπεζών είναι η αύξηση ρευστότητας ώστε σε πρώτη φάση να μπορέσουν να φύγουν τελείως από τον πολύ ακριβό δανεισμό του ELA, στον οποίο είναι αναγκασμένες να παραμένουν, όσο δεν μπορούν να βγουν στις αγορές για άντληση ρευστότητας.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα βοηθήσει σημαντικά η όποια ανοδική πορεία των καταθέσεων, που αποτελεί πρώτιστη πηγή ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ