Ξεκινάει μπαράζ πωλήσεων «κόκκινων» δανείων

Ποιοι είναι οι στόχοι των τραπεζών

Ξεκινάει μπαράζ πωλήσεων «κόκκινων» δανείων

Ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά τη διετία 2018-19 καλούνται να δημιουργήσουν άμεσα οι τράπεζες, ώστε να στείλουν μήνυμα σε Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM ότι είναι η εφικτή η επιτυχής αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πρόσφατα άλλωστε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας έστειλε μήνυμα στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών να επιταχύνουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και να κινηθούν πιο επιθετικά στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Οπως προβλέπει ο σχεδιασμός, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα NPEs, που περιλαμβάνουν τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και επιπλέον δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί γιατί δεν εξυπηρετούνταν από 103,9 δισ. ευρώ σήμερα (Μάρτιος 2017) θα πρέπει να μειωθούν σε 83,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 και σε 66,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να συρρικνωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ το 2019. Ακόμα και αν οι τράπεζες πετύχουν τους φιλόδοξους αυτούς στόχους στο τέλος του 2019, θα εξακολουθούν να είναι τα πιστωτικά ιδρύματα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Από την πλευρά των τραπεζών υπάρχει η εκτίμηση πως θα επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των κόκκινων δανείων και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Ήδη η Eurobank έχει ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται από Πειραιώς και Alpha Bank οι οποίες εκτιμάται ότι θα βγάλουν προς πώληση, το επόμενο διάστημα, χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αθροιστικής ονομαστικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Εθνική, διαθέτοντας ήδη μαξιλάρι 2,7 δισ. ευρώ (σ.σ. στα τέλη Μαρτίου 2017), έναντι των στόχων μείωσης των NPEs, ενδέχεται να περιμένει την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και του κλίματος για τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το πρώτο από κοινού εγχείρημα των τεσσάρων τραπεζών για πώληση ή τιτλοποίηση μικρού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ