Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 2 δισ. ευρώ

Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 2 δισ. ευρώ
Στην αύξηση του ορίου της έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες κατά δύο δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με βάση την απόφαση, το όριο διαμορφώνεται από 76,9 δισ. ευρώ σε 78,9 δισ. ευρώ και θα ισχύσει μέχρι τις 13 Μαίου.H συζήτηση για το κούρεμα θα καταλήξει το βράδυ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές από τη Φρανκφούρτη, που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, και παρά τις ενστάσεις από την Bundesbank, που εισηγείται «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ είχε διαφανεί ότι δεν ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.

Μάλιστα, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη, με επικεφαλής αυτά της Bundesbank, επιθυμούν το «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεόγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο, να αυξηθεί, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσανατολίζεται να μεταθέσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Πρόσωπα με γνώση των διεργασιών στους κόλπους της ΕΚΤ είχαν προβλέψει ότι το ΔΣ της κεντρικής ευρωτράπεζας θα συμφωνήσει σε νέα αύξηση του ELA, πολλοί ωστόσο αμφέβαλαν.

Αξιολόγηση