ΕΚΤ: Απρίλιο ή Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων, λέει ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

ΕΚΤ: Απρίλιο ή Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων, λέει ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης μίλησε έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια

Μια μείωση των επιτοκίων είναι πολύ πιθανή στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, καθώς υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση για να γίνει σύντομα μια κίνηση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων την άνοιξη», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου».

Η ΕΚΤ έχει προγραμματισμένες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια, δεν θα συνεδριάσει ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Φρανσουά Βιλερουά μίλησε έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρόλο που μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για φέτος. Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Christine Lagarde, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι ακόμη «επαρκώς σίγουροι» για την τροχιά των τιμών, ώστε να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα έχει «πολλά περισσότερα» από τα στοιχεία από τα οποία εξαρτάται για να λάβει αποφάσεις.

«Τώρα έχουμε όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% έως το επόμενο έτος», δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά.

Τον περασμένο μήνα, Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είχε τονίσει πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ για να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να μπορεί να κινηθεί σταδιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ