Μυλωνάς: Πώς θα φθάσουν οι επενδύσεις από το 14% στο 20% του ΑΕΠ

Μυλωνάς: Πώς θα φθάσουν οι επενδύσεις από το 14% στο 20% του ΑΕΠ

Αυτή η άνοδος είναι αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.

Την ανάγκη οι επενδύσεις στην Ελλάδα να φθάσουν από το σημερινό 14% στο 20% υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο συνέδριο του Economist.

Όπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, αυτή η άνοδος είναι αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά το πώς θα γίνει η άνοδος από το 14% στο 20% (ως ποσοστό του ΑΕΠ), ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι το 50% θα προέλθει από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων, το ¼ από τραπεζική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο ¼ από άμεσες και δημόσιες επενδύσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Μυλωνάς εστίασε στα θετικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η χώρα. Όπως υπενθύμισε, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 6% τα τελευταία δύο χρόνια, άρα είμαστε πιο αποδοτικοί.

Και συνέχισε: Η οικονομία έχει πολύ ικανό εργατικό δυναμικό, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι γύρω στα 36 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει αξιοσημείωτο μετασχηματισμό.

Κλείνοντας, εστίασε στην αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στα πολύ υψηλά επίπεδα ρευστότητας, κάτι που αποτελεί «πολύ καλό σημάδι μιας υγειούς οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ