Κ. Χατζηδάκης: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία απέναντι στις προκλήσεις

Κ. Χατζηδάκης: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία απέναντι στις προκλήσεις

Τι είπαν Πάυλος Μυλωνας (ΕΤΕ) και Pierre Gramegna (ESM)

Σε τρεις εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει γίνει καλύτερη στη διαχείριση των κρίσεων, πιο προσαρμοστική και ανθεκτική, και η οικονομία βρίσκεται σε προοπτική ανόδου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Η πρώτη εξέλιξη αφορά στο ότι στο οικονομικό πένταθλο του Economist, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στην ΕΕ στην τιθάσευση του πληθωρισμού και στα σχέδια για πράσινη μετάβαση και απανθρακοποίηση. Συνολικά, η χώρα είναι στη 10η θέση στους «27».

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στην αναβάθμιση από τη S&P, τον τέταρτο οίκο αξιολόγησης και τον δεύτερο αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα.

Η τρίτη εξέλιξη αφορά στην απόφαση της Unicredit να επενδύσει στην ALPHA Bank, που είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που επενδύσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από 17 χρόνια. Ο υπουργός είπε ότι ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση του Δημοσίου στη Eurobank και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Επομένως, είπε ο κ. Χατζηδάκης, «έχοντας όλη αυτήν την πρόοδο τα τελευταία 4 χρόνια, η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε αυτήν την καλή πορεία. Επιταχύνοντας τις επενδύσεις όπου είναι αναγκαίες (π.χ. αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής)». Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα μείγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης, καθώς και φιλικότητα στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Και κατέληξε, λέγοντας πως «κλείνοντας τα αυτιά σε όλες τις σειρήνες του λαϊκισμού για να φτάσουμε στην Ιθάκη».

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο υπουργός είπε ότι ασχέτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας «συνεχίζουμε τη σώφρονα πολιτική στον δημοσιονομικό τομέα. Διότι υπάρχει παρακολούθηση από τις αγορές και τους επενδυτές».

Αναφέρθηκε στις δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ΥΠΕΘΟ, αφ' ενός στη δημόσια περιουσία και στις παραχωρήσεις που θα αποδώσουν νέα έσοδα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, και αφ' ετέρου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προσθέτοντας ότι βασικές άλλες μεταρρυθμίσεις αφορούν στη Δικαιοσύνη, στη δημόσια υγεία και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. «Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε ένα προοδευτικό σύστημα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση, εάν θα υπάρξει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ο υπουργός απάντησε ότι προχωρούμε στην απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας. Και επεσήμανε πως στόχος είναι μετά τη μείωση της φοροδιαφυγής να μειωθεί περαιτέρω η φορολογία.

Ενώ, σχετικά με τις αντοχές των πολιτών στη δημοσιονομική πειθαρχία, είπε ότι «συνδυάζουμε επιτυχώς τη δημοσιονομική σωφροσύνη με την πολιτική της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των ασθενέστερων». Και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι μετά από 14 χρόνια αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να υπονομευθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την πλευρά του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ESM, Pierre Gramegna, είπε ότι η Ελλάδα επλήγη πρόσφατα από τις κλιματικές κρίσεις και αυτό υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος για το περιβάλλον δεν θα φύγει αύριο, ενώ οι γεωπολιτικές κρίσεις θα είναι εδώ.

Δήλωσε ότι χαίρεται που η Ελλάδα κατέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τη S&P και συνεχάρη την κυβέρνηση που προώθησε τις επενδύσεις και τους πολίτες της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πήρε την επενδυτική βαθμίδα, συνδυάζοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Επισημαίνοντας ότι ελάχιστες χώρες πέτυχαν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6% τα τελευταία χρόνια, όπως η Ελλάδα.

Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ότι οι τράπεζες ήταν ασταθέστατες και μη κεφαλοποιημένες πλήρως, κάτι που πλέον δεν ισχύει. Και υπάρχουν, πρόσθεσε, ξένοι που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που δεν είναι τυχαίο ότι έγινε ταυτόχρονα με την επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, από το ίδιο πάνελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, απαιτείται να αυξηθούν οι επενδύσεις από το 14% του ΑΕΠ στο 18% ή στο 20% του ΑΕΠ. Κάτι που απαιτεί την αύξηση από τα 17 δισ. ευρώ στα 35 δισ. ή στα 40 δισ. ευρώ, ετησίως. Ανέφερε ότι το μισό ποσό θα προέλθει από ίδια κεφάλαια επιχειρήσεων, οι τράπεζες θα συνεισφέρουν με περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, είπε ότι πλέον οι εξαγωγές αγαθών ξεπερνούν αυτές των υπηρεσιών, καταγράφηκε ρεκόρ στα εταιρικά κέρδη και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί 6% τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει πολιτική σταθερότητα με κοινή συναίνεση προς το κέντρο και ένα πολύ καλά λειτουργών τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε την πίστη του ότι θα υπάρξει υπέρβαση και εφέτος στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν ευθυγραμμιστεί οι πλανήτες προκειμένου η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ