Morgan Stanley: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο

Morgan Stanley: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο

Oι traders έχουν μειώσει τις πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε περίπου ένα προς τέσσερα.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία σηματοδοτούν την παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες επιβραδύνθηκε στην Ευρωζώνη, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ενώ η οικονομία δείχνει να επιδεινώνεται ραγδαία, κάτι που ενδέχεται να βαρύνει στην απόφαση των policymakers υπέρ μιας παύσης αυτό τον μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Προηγουμένως είχαν προβλέψει μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τώρα θεωρούν ότι η 9η συνεχής αύξηση τον Ιούλιο ήταν η τελευταία.

«Αλλάζουμε την εκτίμησή μας για την ΕΚΤ και αναμένουμε παύση τον Σεπτέμβριο», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley. «Βλέπουμε τώρα το τελικό επιτόκιο θα διαμορωθεί στο 3,75%».

Σημειωτέον ότι οι traders έχουν μειώσει τις πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε περίπου ένα προς τέσσερα. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχήματα της αγοράς που εξακολουθούν να ευνοούν μια ακόμη αύξηση αργότερα φέτος, με ανώτατο όριο το 4%.

Στο σημείωμά τους, οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι η πτώση του πληθωρισμού των υπηρεσιών τον Αύγουστο στο 5,5% από 5,6% προηγουμένως θα μπορούσε να γίνει κρίσιμος παράγοντας για την υποστήριξη της θέσης ότι η κορύφωση του πυρήνα του πληθωρισμού – που αφαιρεί τα πιο ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα – είναι τώρα πίσω μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ