Ιταλία: Φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών επιβάλει η Μελόνι

Ιταλία: Φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών επιβάλει η Μελόνι

Ο φόρος εκτιμάται πως θα αποφέρει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών ενέκρινε για φέτος το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. Ο φόρος εκτιμάται πως θα αποφέρει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για «φορολόγηση του 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν φοροελαφρύνσεις και στήριξη των στεγαστικών για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Η απροσδόκητη κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας νυχτερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ανακοίνωση έγινε από τον Σαλβίνι, ηγέτη του κόμματος της Λέγκας, ενώ η Μελόνι ήταν απούσα.

Σημειώνεται πως τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ανέβασε τα έσοδα από τόκους. Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo SpA και η UniCredit SpA αναθεώρησαν προς τα πάνω το guidance για φέτος για δεύτερο συναπτό τρίμηνο λόγω της ταχείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ