Goldman Sachs: Σύσταση «αγορά» για Πειραιώς, Alpha, Εθνική - Tα δεδομένα από τα stress tests

Goldman Sachs: Σύσταση «αγορά» για Πειραιώς, Alpha, Εθνική - Tα δεδομένα από τα stress tests

Τα ψιλά γράμματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες

Μεγάλη βελτίωση «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες με πρόσφατη έκθεσή της σχετική με τα stress tests που διεξήγαγε η ΕΚΤ η Goldman Sachs, η οποία, μάλιστα, δίνει σύσταση αγοράς ειδικά για τις Πειραιώς, Alpha και Εθνική.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, όλα τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρασαν τα tests…

Σημειώνεται πως, παρά την απουσία σαφούς αποτελέσματος επιτυχίας/αποτυχίας, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που καθιστούν αυτό το stress test ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές:

α) H Eυρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) δημοσίευσε τους δείκτες κεφαλαίου, οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική κεφαλαιακή ευελιξία
β) Τα αποτελέσματα των stress tests θα χρησιμοποιηθούν ως μία από τις βασικές εισροές πληροφοριών για την αξιολόγηση της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας και των μελλοντικών κεφαλαιακών απαιτήσεων σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

Συνολικά, το βασικό σενάριο της EΒΑ συνεπάγεται μέχρι το 2025 CET1% 17% για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει βελτίωση σε σχέση με τo προηγούμενο stress test, το 2021 λόγω της δημιουργίας υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και υψηλότερων κερδών.
Σε σχέση με τους δείκτες CET1 ανά τράπεζα μέχρι το 2025, στο βασικό σενάριο έχουν ως εξής: Alpha (14,1%), Πειραιώς (14,2%), Eurobank (18,0%), Εθνική (21,6%).

Οι ελληνικές τράπεζες μας θα έχουν δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 το 2025 στο δυσμενές σενάριο: Alpha Ban 8,9%, Τράπεζα Πειραιώς 9,1%, Eurobank 12,2% και Εθνική Τράπεζα 14,5%.
Στο δυσμενές σενάριο βλέπουμε τον CET1 στο 11,2% από 7,2% προηγουμένως (+4,1%).
Επισημαίνεται ότι οι υποκείμενες μακροοικονομικές υποθέσεις στο δυσμενές σενάριο του 2023 ήταν σημαντικά πιο σοβαρές σε σύγκριση με το 2021.
(«Οι μακροοικονομικές παραδοχές στο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα έως το έτος 2025 στο stress test της ΕΒΑ ήταν οι ακόλουθες:

1) συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά την τριετία κατά 5,5%,
2) αύξηση στον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας κατά 16,9%,
3) αύξηση της ανεργίας σε βάθος τριετίας κατά 4,8%,
4) μείωση στις τιμές των σπιτιών κατά 6,3% για την περίοδο των τριών ετών και 5) μείωση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 16,6% για την περίοδο της τριετίας.)
Επιμέρους, στο δυσμενές σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες μας θα έχουν δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 το 2025: Alpha Bank 8,9%, Τράπεζα Πειραιώς 9,1%, Eurobank 12,2% και Εθνική Τράπεζα 14,5%.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αυτό το τεστ υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ήδη επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να μετριάσουν τυχόν επιπτώσεις σε μια υποθετική προκλητική μακροοικονομική κατάσταση.

Μάλιστα, σε σχέση με το 2021, στο δυσμενές σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μια από τις ισχυρότερες βελτιώσεις στην Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, «δίνουμε σύσταση Buy σε Πειραιώς και Αlpha, οι οποίες προσφέρουν δύο από τους ισχυρότερoυς συνδυασμούς βελτίωσης του δείκτη RοTE, του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων και την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount σε σχέση με τις λοιπές τράπεζες που καλύπτουμε στην ευρύτερη περιοχής της Ευρώπης. Eπίσης, παραμένουμε buy στην Εθνική…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ