Κληρώνει του...Αγίου Δημητρίου για τα stress tests των τραπεζών - Όλα τα σενάρια και πόσο "κοστίζουν"

Κληρώνει του...Αγίου Δημητρίου για τα stress tests των τραπεζών - Όλα τα σενάρια και πόσο "κοστίζουν"
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test για τις 124 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης που στη συνέχεια θα αναλάβει και την εποπτεία τους 

Της Έφης Καραγεώργου.

Υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ενημερώθηκαν τη Δευτέρα και χθες Τρίτη από στελέχη της ΕΚΤ για τον τρόπο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Εξάλλου η μέρα ανακοίνωσης αποφασίστηκε να είναι Κυριακή, που είναι κλειστές οι αγορές, ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο να απορροφηθούν τυχόν κραδασμοί.

Το αποτέλεσμα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, είναι εφτασφράγιστο μυστικό και υπάρχουν αυστηρές ρήτρες τήρησης της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών.

«Και εμείς περιμένουμε να δούμε αν χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια» ανέφερε στοFpress.grυψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Βέβαια οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν μία «πρώτη εικόνα» για το τι περιμένουν στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου. Η ΕΚΤ έχει ήδη διενεργήσει έλεγχο των προκαταρκτικών στοιχείων και δεδομένων των stress tests, δηλαδή έχει αξιολογήσει την ποιότητα στοιχείων ενεργητικού (AQR), και οι τραπεζίτες έχουν κάποια ιδέα για το αποτέλεσμα που αφορά την αποτίμηση των δανειακών χαρτοφυλακίων με έμφαση σε επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως όσα έχουν ρυθμιστεί και εμφανίζονται ως «πράσινα».

Οι Ελληνες τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορούν να «απορροφήσουν» αυτή τη ζημία, ωστόσο σύμφωνα με ξένους αναλυτές από τοAQRυπάρχει «τρύπα» 7δισ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση την Κυριακή 26 Οκτωβρίου θα μάθουμε αν ο «λογαριασμός» που θα σταλεί στις ελληνικές τράπεζες θα υπολογισθεί με βάση το «στατικό» σενάριο οπότε αναμένεται να είναι ύψους 5 δισ ευρώ, ή με το «δυναμικό», οπότε εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφαλαιακή ένεση.

Αν υπάρξει ανάγκη για νέα κεφάλαια θα πρέπει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών -όπως και των υπολοίπων συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών- να ενημερώσουν την ΕΚΤ για τον τρόπο κάλυψης μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Σημειώνουμε ότι οι ασκήσεις προσομοίωσης στους ισολογισμούς έγιναν με οικονομικά στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2013. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι τράπεζες θα γνωστοποιήσουν τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν διενεργήσει ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή για τις αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις θυγατρικών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μέσα στο 2014 ενισχύθηκαν κεφαλαιακά με συνολικά 8,3 δισ. ευρώ, κινήσεις που ακόμη δεν έχουν προσμετρηθεί στα stress tests, οπότε μένει να φανεί εάν μετά από αυτά τα κεφάλαια υπάρχει και επιπλέον κενό. Και αν δεν επαρκούν αυτές οι κινήσεις, τότε οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο εβδομάδων σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ