Μείον 25.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες λόγω εθελουσίας

Μείον 25.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες λόγω εθελουσίας
Την οδό της εθελούσιας εξόδου ακολουθούν οι 4 στους 10 τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς μέχρι και τέλος του 2016 προβλέπεται ότι ο συνολικός του αριθμός θα έχει μειωθεί κάτω από τις 35.000 εργαζομένους από 60.000 και πλέον στην αρχή της κρίσης.

Της Έφης Καραγεώργου.

Μόνο πέρυσι και φέτος -μέσα από τα ομολογουμένως δελεαστικά πακέτα εθελούσιας- αποχώρησαν από τις θέσεις τους περισσότεροι από 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Και μάλιστα αναμένεται ότι οι τράπεζες μέσα στο 2015 θα προχωρήσουν σε νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία θα έχουν στόχο να διευκολύνουν προκειμένου να αποχωρήσουν -με κάποια κίνητρα- περί τους 12.000 με 15.000 εργαζόμενοι.

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου τηςAlpha Bankστο οποίο δήλωσαν συμμετοχή 2.200 και πήραν το «πακέτο», που κατ΄ ανώτατο ποσό έφτανε ακόμα και τις 170.000 ευρώ.Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, στο τέλος Ιουνίου 2014 ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 46.236 άτομα (αναφερόμαστε για το δίκτυο στην Ελλάδα).Ενώ το 2017, με το τέλος των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης αναμένεται ο αριθμός να πέσει στις 35.000 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιοδοτήσεων.

Παράλληλα την επόμενη διετία θα συνεχιστούν και τα «λουκέτα» στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ θα αλλάξουν και οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των πελατών.

Η πραγματικότητα είναι γνωστή σε όλους. Πριν το 2008 οι τράπεζες δεν προλάβαιναν να δίνουν δάνεια, ενώ την τελευταία διετία τρέχουν και δεν φτάνουν με τις ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων.

Από την άλλη η υψηλή συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο μέσα από τις συγχωνεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, είχε σαν αποτέλεσμα να προκύψουν διπλοκαλύψεις, τόσο σε καταστήματα όσο και στο προσωπικό.

Και ταυτόχρονα ενισχύουν και δίνουν περισσότερη έμφαση στα εναλλακτικά δίκτυα (ATM, e-banking) μειώνοντας τους υπαλλήλους στο γκισέ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και μέσα στο 2015 στο τραπέζι θα πέσουν τα νέα σχέδια εθελούσιας εξόδου, με «πακέτα» κινήτρων σαφώς περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ