Τράπεζες ζητούν προσημείωση ακινήτου ακόμη και για πιστωτική

Τράπεζες ζητούν προσημείωση ακινήτου ακόμη και για πιστωτική
Η εντολή της τρόικας είναι σαφής: Από εδώ και στο εξής, κανένα δάνειο δεν θα χορηγείται αν δεν συνοδεύεται από χορήγηση εγγυήσεων από την πλευρά του πελάτη. Έτσι, ακόμη και για την έκδοση πιστωτικής κάρτας, ζητείται να προσημειωθεί ακίνητο. Στις κάρτες που έχουν ήδη χορηγηθεί η πολιτική επιβάλλει το ψαλίδισμα των πιστωτικών ορίων.  

Της Έφης Καραγεώργου.

  • Πελάτης τράπεζας: Θα ήθελα να βγάλω μία πιστωτική κάρτα.
  • Υπάλληλος τράπεζας: Έχετε άλλες κάρτες;
  • Πελάτης: Όχι.
  • Υπάλληλος τράπεζας: Με τι πιστωτικό όριο;
  • Πελάτης: Με 6.000 ευρώ, τι δικαιολογητικά χρειάζεστε;
  • Υπάλληλος τράπεζας: Αστυνομική ταυτότητα, έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ με τα στοιχεία σας, εκκαθαριστικό εφορίας και προσημείωση ακινήτου...

Όχι ο διάλογος δεν είναι φανταστικός. Είναι απολύτως πραγματικός, διημείφθη σε υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και ήμασταν αυτήκοοι μάρτυρες.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, οι τράπεζες σήμερα ζητούν προσημείωση ακινήτου, ακόμα και για την έκδοση μιας πιστωτικής κάρτας με πιστωτικό όριο πάνω από 5.000 ευρώ. Και ζητούν από τον ενδιαφερόμενο εμπράγματες εξασφαλίσεις, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσημειώσει ακίνητο. Σπίτι, κατάστημα, οικόπεδο. Ο,τι έχει, ακόμα και το ακίνητο βαρύνεται με πρώτη προσημείωση.

Και θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι η απαίτηση της προσημείωσης, είναι κατ΄ επιταγή της τρόικας. Οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν μπορούν να χορηγήσουν ούτε μισό ευρώ χωρίς εξασφάλιση. Το κάθε δάνειο, είτε είναι στεγαστικό, είτε επιχειρηματικό, είτε καταναλωτικό ή πιστωτική κάρτα, θα πρέπει να έχει εμπράγματη κάλυψη τουλάχιστον στο 100%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά η κατηγορία των πιστωτικών καρτών έχει απογειωθεί σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις, οι οποίες προ πολλού έχουν υπερβεί το 50%.

Οι τράπεζες έχουν παράλληλα μειώσει τα πιστωτικά όρια στο ελάχιστο.

Μπορεί στο παρελθόν να ταχυδρομούσαν στους πάντες προεγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες με όριο τουλάχιστον 3.000 ευρώ, ενώ πολύ εύκολα εξέδιδαν gold και platinum«πλαστικό χρήμα» με όριο τις 5.000 ευρώ και παραπάνω. Σήμερα ταχυδρομούν επιστολές, με τις οποίες ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι «ψαλιδίζουν» τα πιστωτικά όρια, με στόχο να μην ξεπερνούν τις 2,500 ευρώ.

Και φυσικά όταν κάποιος θελήσει να έχει στην τσέπη του «πλαστικό» χρήμα, θα πρέπει να προσφέρει πολλαπλάσιες εγγυήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ