ΕΕ:1,1 δισ. ευρώ ρίχνει στη μάχη για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο

ΕΕ:1,1 δισ. ευρώ ρίχνει στη μάχη για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο


Ο Μηχανισμός Έκτακτης Ανάγκης στον Κυβερνοχώρο θα δοκιμάσει οντότητες σε εξαιρετικά κρίσιμους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η ενέργεια για πιθανές ευπάθειες

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια σειρά περιστατικών υψηλού προφίλ hacking.

Η αυξανόμενη χρήση του κυβερνοπολέμου στη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επίσης προκαλέσει συναγερμό.

«Ο νόμος της ΕΕ για την κυβερνοαλληλεγγύη θα ενισχύσει την αλληλεγγύη σε επίπεδο Ένωσης για τον καλύτερο εντοπισμό, προετοιμασία και αντιμετώπιση σημαντικών ή μεγάλης κλίμακας περιστατικών κυβερνοασφάλειας, δημιουργώντας μια Ευρωπαϊκή Ασπίδα Κυβερνοασφάλειας και έναν ολοκληρωμένο Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης στον κυβερνοχώρο», ανέφερε σχετική ανακοίνωση .

Το Shield θα αποτελείται από εθνικά και διασυνοριακά Κέντρα Επιχειρήσεων Ασφαλείας που θα χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής, όπως τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες αναλύσεις δεδομένων, για τον εντοπισμό διασυνοριακών απειλών και συμβάντων στον κυβερνοχώρο.

Ο Μηχανισμός Έκτακτης Ανάγκης στον Κυβερνοχώρο θα δοκιμάσει οντότητες σε εξαιρετικά κρίσιμους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η ενέργεια για πιθανές ευπάθειες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός αποθεματικού κυβερνοασφάλειας της ΕΕ που θα αποτελείται από υπηρεσίες αντιμετώπισης συμβάντων, οι οποίες θα παρεμβαίνουν κατόπιν αιτήματος μιας χώρας ή ιδρύματος της ΕΕ σε περίπτωση σημαντικού ή μεγάλης κλίμακας περιστατικού κυβερνοασφάλειας.
Ο νόμος για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο θα απαιτήσει συμφωνία από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν γίνει νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ