Η Ιταλία επιβάλλει όρους στο ChatGPT– Προθεσμία έως τις 30 Απριλίου

Η Ιταλία επιβάλλει όρους στο ChatGPT– Προθεσμία έως τις 30 Απριλίου

Το OpenAI ChatGPT εκτός σύνδεσης στην Ιταλία από τις 31 Μαρτίου καθώς είναι η πρώτη δυτική χώρα που περιόρισε το ChatGPT

Η υπηρεσία προστασίας δεδομένων της Ιταλίας παρουσίασε μια λίστα με αιτήματα την Τετάρτη, τα οποία το OpenAI πρέπει να εκπληρώσει έως τις 30 Απριλίου για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του οργανισμού σχετικά με το chatbot ChatGPT και να επιτρέψει στην υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης να επιστρέψει στη χώρα.

Πριν από δύο εβδομάδες, το OpenAI, το οποίο υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp έθεσε το ChatGPT εκτός σύνδεσης στην Ιταλία, αφού η αρχή, γνωστή ως Garante, περιόρισε προσωρινά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και ξεκίνησε έρευνα για ύποπτη παραβίαση των κανόνων απορρήτου.

Σε ανακοίνωση την Τετάρτη η Garante παρουσίασε μια σειρά από «συγκεκριμένα» αιτήματα που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα

"Μόνο σε αυτή την περίπτωση... η αρχή θα αναστείλει τους προσωρινούς περιορισμούς στη χρήση των δεδομένων των Ιταλών χρηστών... και το ChatGPT θα γίνει ξανά προσβάσιμο στην Ιταλία", ανέφερε.

Το OpenAI χαιρέτισε την Πέμπτη την κίνηση του οργανισμού.

«Είμαστε χαρούμενοι που η ιταλική Garante επανεξετάζει την απόφασή της και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί της για να καταστήσουμε το ChatGPT διαθέσιμο στους πελάτες μας στην Ιταλία ξανά σύντομα», είπε ένας εκπρόσωπος στο Reuters.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που περιόρισε το ChatGPT, αλλά η ταχεία ανάπτυξή του έχει προσελκύσει την προσοχή νομοθετών και ρυθμιστικών αρχών σε πολλές χώρες.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι χρειάζονται νέοι κανονισμοί για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) λόγω των πιθανών επιπτώσεών της στην εθνική ασφάλεια, τις θέσεις εργασίας και την εκπαίδευση.

Η αρχή είπε ότι το OpenAI απαιτείται να ενημερώνει τους χρήστες στην Ιταλία για «τις μεθόδους και τη λογική» πίσω από την επεξεργασία των δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ChatGPT.

Ο επόπτης ζήτησε επίσης από το OpenAI να παράσχει εργαλεία που θα επιτρέψουν σε άτομα των οποίων τα δεδομένα εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων μη χρηστών, να ζητήσουν τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων που δημιουργήθηκαν ανακριβώς από την υπηρεσία ή τη διαγραφή τους, εάν δεν είναι δυνατή η διόρθωση.

Το OpenAI θα πρέπει επίσης να επιτρέπει στους μη χρήστες να αντιτίθενται «με απλό και προσιτό τρόπο» στην επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για την εκτέλεση των αλγορίθμων του, είπε η Garante.

Ζήτησε επίσης από την εταιρεία να εισαγάγει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ένα σύστημα επαλήθευσης ηλικίας ικανό να αποκλείει την πρόσβαση σε χρήστες κάτω των 13 ετών.

Η Garante είπε ότι θα συνεχίσει να διερευνά πιθανές παραβιάσεις των κανόνων προστασίας δεδομένων από το OpenAI, επιφυλάσσοντας το δικαίωμα να επιβάλει οποιαδήποτε άλλα μέτρα απαιτούνται στο τέλος της συνεχιζόμενης έρευνας.

Η ιταλική κίνηση στο ChatGPT έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον άλλων οργανισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Ευρώπη, οι οποίοι μελετούν εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα για τα chatbots.

Η ισπανική υπηρεσία προστασίας δεδομένων ζήτησε από την υπηρεσία παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολογήσει τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο σχετικά με το ChatGPT.

Τον Φεβρουάριο, η ιταλική ρυθμιστική αρχή απαγόρευσε στην εταιρεία chatbot AI Replika να χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα χρηστών στην Ιταλία, επικαλούμενη κινδύνους για ανηλίκους και συναισθηματικά εύθραυστους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ