H εξωστρέφεια στρατηγική επιβίωσης: 12 Ελληνες στο Μόναχο για την Ηλιακή Ενέργεια

H εξωστρέφεια στρατηγική επιβίωσης: 12 Ελληνες στο Μόναχο για την Ηλιακή Ενέργεια
Η μεγαλύτερη έκθεση της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως ξεκινά στο Μόναχο, με 1.100 εκθέτες από 4-6 Ιουνίου να παρουσιάζουν τις καινοτομίες του κλάδου. Παρουσία στην έκθεση έχουν 12 ελληνικές επιχειρήσεις.


Ο κλάδος της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας διανύει μία περίοδο δοκιμασίας. Σε αυτά τα συμφραζόμενα περίπου 1.100 εκθέτες δίνουν το «παρών» στη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, που διεξάγεται στο Μόναχο από τις 4-6 Ιουνίου. Στη «συνάντηση κορυφής» τους οι εκπρόσωποι του κλάδου θα παρουσιάσουν όλο το φάσμα των καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών, με τις οποίες φιλοδοξούν να δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Η φετινή έκθεση, στην οποία -σημειωτέον- συμμετέχουν 10% λιγότεροι εκθέτες συγκριτικά με πέρυσι, ξεκινά με μία συζήτηση ειδικών αναφορικά με την πορεία της «ενεργειακής μετάβασης» που επιχειρείται στη Γερμανία με στόχο να διευρυνθεί η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καινοτόμες επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο Μόναχο, διεκδικώντας το χρηματικό έπαθλο του Intersolar Award, με το οποίο θα επιβραβευθούν οι πλέον καινοτόμες εξελίξεις στο πεδίο των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των ενεργειακών πρότζεκτ στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο του φετινού «ραντεβού» βρίσκονται εκτός από τα φωτοβολταϊκά και οι τεχνολογίες αποθήκευσης, συστήματα ανάκτησης της θερμικής ενέργειας, καθώς και ηλιοθερμικά συστήματα. Πολύ σημαντική θέση στη φετινή Intersolar Europe επέχουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την εμπορική προώθηση του ρεύματος που παράγεται από ηλιακή ενέργεια και χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρές εγκαταστάσεις αλλά και μεγάλα εργοστάσια ενέργειας.

Ένα μεγάλο μερίδιο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση προέρχεται από την Ασία, όπου σημειώνεται τα τελευταία χρόνια ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάτι ανάλογο καταγράφεται και στις ΗΠΑ. Παρούσες στο Μόναχο θα είναι όμως και 12 ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη λίστα των διοργανωτών θα βρίσκονται εκεί από την Ελλάδα οι 3i International Innovative Industries, Alumil S.A., CICERO-HELLAS, Cleanpower Engineering Ltd., ELEMKO S.A., Elfon Ltd., Nobel, D. Xilinakis & Co LP, Profilodomi, Recom Ltd, SOL Ltd, Systems Sunlight SA, Viosy S.A..

Οι γερμανικοί εκπρόσωποι του κλάδου ηλιακής ενέργειας καλούνται τα τελευταία δύο χρόνια να αντιμετωπίσουν έναν σκληρό ανταγωνισμό, κυρίως από την πλευρά των κινεζικών επιχειρήσεων. Τα παραγωγικά πλεονάσματα οδήγησαν σε δραστική πτώση των τιμών. Επιπλέον οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη σημείωσαν κάμψη εξαιτίας περικοπών στις επιδοτήσεις. Όλα αυτά ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τον τομέα της ηλιακής ενέργειας ή να συγχωνευθούν με άλλες. Οι εταιρείες που εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές στο συγκεκριμένο πεδίο επενδύουν στη διεθνή εξωστρέφεια προκειμένου να επιβιώσουν.
Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ