Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ σφραγίζουν τη νέα συμφωνία για το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας

Σουνάκ και Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν σε σύμφωνο για την ελάφρυνση των διασυνοριακών φραγμών Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει την υποστήριξη των ενωτικών και των βουλευτών των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ του Brexit

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ σφραγίζουν τη νέα συμφωνία για το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για τις εμπορικές συμφωνίες της Βόρειας Ιρλανδίας με στόχο να τερματίσουν χρόνια συχνά έντονων αντιπαραθέσεων και να ανοίξουν το δρόμο για θερμότερες σχέσεις περισσότερο από μισή δεκαετία αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε αλλαγή του νομικού κειμένου του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, μέρος της συμφωνίας διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ που διέπει το εμπόριο με την περιοχή. Ο Σουνάκ περιέγραψε τη συμφωνία - γνωστή ως «Πλαίσιο Ουίνδσορ» - ως «αποφασιστική στιγμή», ενώ η φον ντερ Λάιεν την περιέγραψε ως «εξαιρετική» και είπε ότι θα διασφαλίσει μια «μακροχρόνια» λύση για όλα τα μέρη.

«Η σημερινή συμφωνία παρέχει ομαλό ρέον εμπόριο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην ένωσή μας και διασφαλίζει την κυριαρχία για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε ο Σουνάκ τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την φον ντερ Λάιεν.

Είναι ένας θρίαμβος για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις με την ΕΕ από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο. Θα μπορούσε επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ασφάλειας, της επιστημονικής έρευνας και της μετανάστευσης.

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται νέους όρους για να διευκολύνουν τις εμπορικές ροές μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και να σταματήσουν το μεγαλύτερο hangover του Brexit τρία χρόνια μετά το επίσημο διαζύγιο.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για μια συμφωνία μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου με την φον ντερ Λάιεν. Θα συναντηθεί αργότερα τη Δευτέρα με τον βασιλιά Κάρολο Γ '. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφοβιτς θα ενημερώσει επίσης τα κράτη μέλη για τους όρους της συμφωνίας το απόγευμα της Δευτέρας.

Για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίτευξη μιας αναθεωρημένης συμφωνίας ήταν ένα αποτέλεσμα που μερικές φορές φαινόταν αδύνατο και απειλούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν το 2022. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη κίνδυνος για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία και τους Brexiteers του δικού του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος να εγκρίνουν τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα. Είπε τη Δευτέρα ότι τα μέρη θα ήθελαν να εξετάσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μια διαδικασία που θα απαιτήσει «χρόνο και προσοχή».

Κοινοβουλευτική Ψηφοφορία

Τον τελευταίο χρόνο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα μπλόκαρε τον σχηματισμό κυβέρνησης διαμοιρασμού της εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρωτόκολλο. Χωρίς την υποστήριξη του DUP για τη νέα συμφωνία, η συνταγματική κρίση της περιοχής κινδυνεύει να καθυστερήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ