Αμερικανικές "ευλογίες" για τον Eastmed

Αμερικανικές "ευλογίες" για τον Eastmed

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε χθες η τριμερής σύνοδος Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ την οποία “ευλόγησε” δια της παρουσίας του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η κατασκευή του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη “προσφέρει σταθερότητα και ευημείρία στους πολίτες μας και διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας της Ευρώπης” ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου που συμπλήρωσε πως η συνεργασία των τριών χωρών αφορά τα πάντα “από την κατάσβεση πυρκαγιών μέχρι την ενέργεια”. Αναφερόμενος στην παρουσία Πομπέο, σχολίασε πως “συμβολίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την περιφερειακή προσπάθεια”.

“H βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: Να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη”, σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η παρουσία του Πομπέο υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη στρατηγική συνεργασία.

Για ιστορική σύνοδο έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης που αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση την περιέγραψε ως μια υπέροχη στιγμή. “Είμαστε υτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια εγγύηση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ