Η προστασία της πρώτης κατοικίας στη σύσκεψη Τσίπρα με τραπεζίτες

Η προστασία της πρώτης κατοικίας στη σύσκεψη Τσίπρα με τραπεζίτες

Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη αναμένεται να βρεθούν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και των συστημικών τραπεζών ώστε να προχωρήσει το νέο καθεστώς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το πώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία μετά τις 28 Φεβρουαρίου όπου λήγει και ο νόμος Κατσέλη. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει υψηλά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας και σύνδεση της δόσης με την αξία του ακινήτου. Στην πρότασή της περιλαμβάνονται επίσης η διαγραφή τμήματος του δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά και επιδότηση της δόσης.

Αναλυτικότερα, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

  • Κούρεμα του στεγαστικού δανείου μέχρι και 30%
  • Κρατική επιδότηση που αντιστοιχεί στο 1/3 της δόσης του δανείου για δανειολήπτες με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ.
  • Προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας με εμπορική αξία από 100.000 ευρώ για τον άγαμο ως τις 280.000 για τον έγγαμο.

Από την πλευρά οι τραπεζίτες δεν συμφωνούν με αυτές τις προτάσεις θεωρώντας πως τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι περισσότερο διευρυμένα από όσο πρέπει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων από οφειλέτες.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες πρέπει να βρουν σύντομα την χρυσή τομή καθώς οι θεσμοί αναμένουν τις προτάσεις για να αξιολογήσουν το νέο πλαίσιο, δεδομένου ότι η ισχύς του νόμου Κατσέλη με τη σημερινή του μορφή λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση θα πρέπει στο διάστημα που μεσολαβεί έως τότε να καταθέσει μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Άλλωστε και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ρύθμιση των κόκκινων δανείων και τον νέο νόμο Κατσέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ