Τσίπρας-Αναστασιάδης-Φατάχ Αλ Σίσι: Μεγάλης σημασίας η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα,Κύπρο και Αίγυπτο

Τσίπρας-Αναστασιάδης-Φατάχ Αλ Σίσι: Μεγάλης σημασίας η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα,Κύπρο και Αίγυπτο
Λίγο μετά τις 14:20 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Προέδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φαττάχ Αλ-Σίσι και ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς διάσκεψη κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία.

Τσίπρας: Αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε κοινό μέτωπο Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγικής σημασίας συνεργασία των τριών χωρών που αποτελούν πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή.

«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Σίσι για μια νέα τεχνική ομάδα για την οικονομία και το εμπόριο. Μας αφορά να συμμετάσχουν εταιρείες στο φιλόδοξο σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγυπτιακής οικονομίας που επεξεργάζεται ο πρόεδρος Σίσι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών που δεν αφορούν στενά τις τρεις χώρες αλλά αφορούν κατά μια ευρεία έννοια την ανάπτυξη της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Η οικονομική, η εμπορική και ενεργειακή συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για την ασφάλεια στην περιοχή σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και όπου δεν απαιτεί τη συνεργασία τρίτων χωρών» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η συνεργασία αυτή να αποτελέσει πρόκληση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και μεταξύ άλλων χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη από την πλευρά της Ελάδας για την επανέναρξη των δικοινωτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα εξέλιξη την εκλογή Ακιντζί και προσθέτοντας ότι αυτή την εξέλιξη θα την παρακολουθήσουμε με προσοχή και ελπίδα.

Αναφερόμενος τέλος στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα ευχήθηκε αυτή να λάβει χώρα σε μια στιγμή που θα έχουμε πιο ευχάριστα μηνύματα για τη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή.


Αναστασιάδης: Η συνεργασία Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου προάγειτην ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώθηκε ότι ο τριμερής διάλογος και η τριμερής συνεργασία, προάγει την ειρήνη τη σταθερότητα την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις χώρες, είπε, συμφωνούν στη πολιτική και οικονομική συνεργασία, όπως και στη συνεργασία εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού, χωρίς ποτέ να αποκλείεται η συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως επαναλήφθηκε ότι ο διάλογος και η συνεργασία των τριών κρατών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας αλλά αποτελεί το πρότυπο για άλλες συνεργασίες με το σύνολο των καρτών της περιοχής.

Επαναβεβαιώθηκε επίσης η κοινή αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης συμβάλλοντας στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει αν αναπτυχθεί μέσα από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαιτέρως της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Το κυπριακό πρόβλημα ήταν επίσης μέρος της ημερήσιας διάταξης. Ενημερώθηκαν οι κύριοι Τσίπρας και Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ειλικρινή πρόθεση του για συνεργασία με τον κ. Ακιντζί ελπίζοντας και στη στήριξη της Τουρκίας ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο Κύπριος Πρόεδτος ανέφερε ακόμα πως η μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας απειλεί πολλές περιοχές αλλά και την Ευρώπη και καταδικάστηκαν οι τρομοκρατικές ενέργειες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι τρεις ηγέτες είπε ο κ. Αναστασιάδης καλούν όλα τα κράτη για ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση της απειλής και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας για αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων.

Οι τρεις ηγέτες τάχθηκαν επίσης υπέρ της δημιουργίας κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Τέλος τονίστηκε πως οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για άλλα κράτη.

Αλ Σίσι: Συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια και τουρισμό

«Προσδοκούμε στη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος που θα εξασφαλίζει καλή ζωή στους λαούς μας στα πλαίσια σχέσεων που χαρακτηρίζονται από την ανοχή, ειρήνη, σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την τριμερή στη Λευκωσία της Κύπρου με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Σίσι υπογράμμισε ότι «η Μεσόγειος ενώνει και μας προτρέπει στην υιοθεσία μίας κοινής φόρμας συμβίωσης. Σήμερα συναντηθήκαμε εκ νέου για το καλό των λαών μας, εκφράζοντας τη σταθερή μας σχέση προς τις ιστορικές μας αξίες και προσδοκώντας σε ένα σύγχρονο πρίσμα με ευρύτερους ορίζοντες για όλους τους λαούς της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι «σήμερα αποφασίσαμε συνεργασία σε οικονομικούς επενδυτικούς και εμπορικούς τομείς και επίσης στους τομείς ενέργειας τουρισμού καιι μεταφορών».

«Έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας για να είναι αναλογικό με το επίπεδο του πολιτικού συντονισμού που υπάρχει ώστε οι χώρες μας να γίνουν φυσική πύλη για τη συνεργασία Αφρικής και Ευρώπης» πρόσθεσε.

Εκτενή αναφορά έκανε παράλληλα και στον κοινό άξονα Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε όραμα για ένα κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας που περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και στηρίζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Μας λυπεί όλους ότι αυτές οι ομάδες τρομοκρατίας διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα και τις αποτρόπαιες σφαγές κάτω από τη σκέπη και το πρόσχημα μίας θρησκείας» σημείωσε ο Πρόεδρος Σίσι.

Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε συμφωνήσει στη διεύρυνση της συνεργασίας μας για μία λύση στο Μεσανατολικό με κορωνίδα το Παλαιστινιακό πρόβλημα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ