Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της - Κεντρικός πυρήνας η σταθερή αύξηση μισθών

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της - Κεντρικός πυρήνας η σταθερή αύξηση μισθών

Εντός Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ – Πέντε δεσμεύσεις

«Ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024.

«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023 και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ακόμα ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.

Οι πέντε δεσμεύσεις

Στη συνέχεια είπε ότι θέλει να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις. «Η χώρα να μην ξαναβρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Με μία ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών».

Και πρόσθεσε: «η επενδυτική βαθμίδα τέλος νομίζω ότι αξίζει να αντιμετωπιστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Ένα ορόσημο συνάντησης με την πραγματικότητα. Είναι ένας σταθμός στην πορεία μας για εθνική ωρίμανση που είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε χώρας. Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας».

«Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της»

«Έχω πει πολλές φορές ότι ο στόχος είναι η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν οι αριθμοί και οι δείκτες του Προϋπολογισμού απασχολούν τους οικονομολόγους, η ουσία του ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός κι έδειξε ένα διάγραμμα για την πορεία του εθνικού ομολόγου που όπως είπε δείχνει ότι η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε ακόμη πιο φθηνά.

Μίλησε μάλιστα για εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια.

Είπε επίσης ότι όσο μικρότερο είναι το χρέος του κράτους, τόσο μειώνονται και οι επιβαρύνσεις για την εξυπηρέτησή του απελευθερώνοντας έτσι πόρους για κοινωνική πολιτική.

«Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της», είπε ο πρωθυπουργός πως είναι το μήνυμα.

«Έκλεισε ένας κύκλος ο οποίος για να διορθώσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε το 2009. Η χώρα χρεωκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ και λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας η σταθερή αύξηση μισθών»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σηματοδοτείται η ανάταξη της οικονομίας μας και το πέρασμα από την κρίση στην πρόοδο κι ότι σκοπός του είναι να παρουσιάσει αυτή τη μετάβαση από την προηγούμενη τετραετία που ήταν ουσιαστικά μια τετραετία μάχης με πολλαπλές κρίσεις σε μια τετραετία που ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δυναμική ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε όσα όπως είπε απασχολούν περισσότερο τον πολίτη της διπλανής πόρτας. «Και αναφέρομαι στον εισαγόμενο πληθωρισμό και στην ακρίβεια διότι εμείς δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καταστάσεις και δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν είναι η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Έχουμε όμως σχέδιο συγκροτημένο στο οποίο θα ήθελα εν τάχει να αναφερθώ.

Θέλω να επαναλάβω ότι κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας με ορίζοντα τετραετίας είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο». Και επεσήμανε: «εξαντλούμε κάθε μέσο το οποίο διαθέτουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες ειδικά τους πιο ευάλωτους».

Συμπλήρωσε μάλιστα: «πιστεύω ειλικρινά ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα».

«Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη» είπε ακόμα.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά για το ρεύμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Βοηθάμε αυτούς που χτυπάει περισσότερο την ακρίβεια»

«Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρίες. Εσείς, που μας κατηγορείτε ότι κλείνουμε το μάτι στο κεφάλαιο».

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια. Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις 3% από 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα συνταξιούχοι που δουλεύουν θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείτε το 30%».

«Θυμίζω ότι ξεπαγώνουμε τις τριετίες και μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε»

«Από 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ» και τόνισε ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί ήδη κατά 10%.

«Μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση στους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αισχροκέρδεια»

«Δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή προετοιμάζεται για πανελλήνιες».

Έρχεται σχέδιο νόμου για μη κρατικά ΑΕΙ

«Εισάγουμε στην Ελλάδα τη λετουργία μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης».

«Ο φράχτης του Έβρου χτίζεται παρά τις αντιδράσεις».

«Μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα. Μπορεί να γίνει και το αποδείξαμε».

«Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που δεν βρήκαν τίποτα καλό. Ποτέ δεν είπαμε ότι όλα είναι τέλεια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα του 2023 βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019».

«Ο προϋπολογισμός έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1%. Κι αυτός ο στόχος δεν διαπραγματεύεται».

«Εμείς θα υπερψηφίσουμε το διπλό μήνυμα του προϋπολογισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ