Κ. Μητσοτάκης: Οδικός χάρτης για δραστική παρέμβαση στα προβλήματα το master plan της HVA

Κ. Μητσοτάκης: Οδικός χάρτης για δραστική παρέμβαση στα προβλήματα το master plan της HVA

Συνάντηση με θεσμικούς φορείς Θεσσαλίας

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, έχει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σαράντα επιστήμονες, από οκτώ τομείς δούλεψαν 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να εκπονήσουν το σχέδιο για τη Θεσσαλία» είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του πριν την παρουσίαση του master plan που συνέταξε η ολλανδική εταιρεία HVA. Όπως είπε δεν είναι θέσφατο, αλλά δίνει κατευθύνσεις. «Θα είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι αποτελεί ένα οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας» μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel και να μετατρέψουμε αυτό που συνέβη «σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάντληση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ωστόσο θα πρέπει να γίνει ανάληψη ευθύνης από όλες τις πλευρές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προτού η ζημιά γίνει μη αναστρέψιμη. Επίσης τόνισε πως αυτή η συνάντηση θα είναι πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν. «Η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά», είπε.

Κατόπιν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών της περιφέρειας.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

«Πρόκειται για ένα μάστερ πλαν το οποίο ξεπερνάει τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες, από 8 διαφορετικές ειδικότητες υδρολογία, μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια δουλειά η οποία έγινε στο πεδίο μια μελέτη την οποία θα πρέπει να τη δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει.

Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία, ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά.

Θα ήθελα εξ αρχής να αναφερθώ στην διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον «Daniel»- για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επειδή είδα και τις δηλώσεις του κου Περιφερειάρχη- ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Δεν πρότεινε εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω λοιπόν εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα.

Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη η τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα 10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε -ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν- η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων θα είναι μη αναστρέψιμη και σ’ αυτό έχουμε όλοι μια ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια. Σταματώ εδώ.

Θα ήθελα να οργανώσουμε τη συζήτηση ως εξής. Θα γίνει η παρουσίαση και στη συνέχεια θα δώσω κατ’ αρχάς τον λόγο στον Περιφερειάρχη και στους δημάρχους που θέλουν να τοποθετηθούν. Όπως καταλαβαίνετε θα έχουμε λίγο μια δυσκολία αν τοποθετηθείτε όλοι, οπότε θα ήθελα αν αισθάνεστε ότι έχετε καλυφθεί από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο ορθολογική διαχείριση του χρόνου μας.

Και βέβαια να πω εξ αρχής ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ