Μητσοτάκης στο Bloomberg: Μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια

 Δεν έχω μιλήσει με τον Σούνακ, έχω αφήσει πίσω μου το συμβάν

Η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, το ΑΕΠ αυξάνει με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή της ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg και σημείωσε: Η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα, κάτι σημαντικό για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Θεωρώ ότι θα διατηρήσουμε αυτή την ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.

«Περιμένουμε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή της Ευρωζώνης και αυτό είναι επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη τι έχει συμβεί στη χώρα μου τις τελευταίες δεκαετίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την επενδυτική βαθμίδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την Ελλάδα στα κόστη δανεισμού. «Αν δείτε τους δείκτες μπορείτε να διαπιστώστε ότι πάμε καλύτερα από χώρες της Ευρωζώνης και μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια».

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στο πλαίσιο της COP28 ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάγκη να αυξήσουμε τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα ενώ εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «καύσιμο μετάβασης». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να είμαστε κάτω από τις αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες, μιλάμε για στόχους που απαιτούν μεγάλη ένταση κεφαλαίου», όπως η ναυτιλία «όπου πρωταγωνιστούμε» ως χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η φετινή διάσκεψη υπάρχει ευρεία ανησυχία για το κενό» και πρόσθεσε πως «είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι στην Ελλάδα, παρά τις φυσικές καταστροφές. Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι, μπορούμε να βασιστούμε στην επενδυτική βαθμίδα».

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δημοσιονομική σταθερότητα και εκτίμησε ότι θα πιάσουμε τους στόχους χωρίς πρόβλημα.

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι παρά την ύφεση ο κόσμος ταξιδεύει και συνεχίζει να προτιμά την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα για να επισκεφθεί κανείς και όχι μόνο τους “καυτούς” μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και γι’ αυτό κάνουμε κινήσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου» συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς αν λόγω κλιματικής αλλαγής ο κόσμος δεν θα προτιμά χώρες όπως η Ελλάδα απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει αυτό. Σημείωσε ότι δεδομένης της κατάστασης η χώρα θα πετύχει επέκταση της τουριστικής σεζόν και υπό αυτή την έννοια θα επωφεληθεί. Κάποιοι θα επιλέγουν να μην έρχονται στη χώρα Ιούλιο – Αύγουστο, όχι γιατί είναι υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά επειδή υπάρχει πολυκοσμία.

Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στο θέμα της αντιμετώπισης των διακινητών και να προσφέρουμε νόμιμους τρόπους για όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε ανάγκη για ανθρώπους στη γεωργία, επεσήμανε.

Για το περιστατικό με τον Σούνακ

Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το unfair του Βρετανού ομολόγου του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους. Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά το περιστατικό και πως σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη. Σχολίασε ακόμα, ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει, για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βρετανία έχουν μια μακρά παράδοση.

Για την κλιματική αλλαγή

Ειδικά για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι εδώ και θα μείνει. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στην Μεσόγειο αλλά φέτος ήταν χειρότερες. Πρέπει να επιμείνουμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Έχουμε ξοδέψει τρις για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στην Ελλάδα καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπους και βλέπουμε ότι η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με καλύτερο τρόπο για να μπορούμε να σώζουμε τουλάχιστον τις ζωές των ανθρώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ