Μήνυμα Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις και κοινωνικό κράτος - Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας Κυβέρνησης

Μήνυμα Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις και κοινωνικό κράτος -  Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας Κυβέρνησης

Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί παρέλαβαν τους «μπλε φακέλους» με τους στόχους και τα χρονοδιάγραμματα

Τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας ξεδιπλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. .

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στους φακέλους περιλαμβάνονται οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023.

Στους μπλε φακέλους περιλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε περήφανοι αλλά και ευγνώμονες για την επιλογή του ελληνικού λαού, ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του. Οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις, εγκρίνοντας με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια», τόνισε.

«Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία. Μπορεί να προκαλούν πολιτική κακοφωνία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας έτσι την πολύκροτη είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

Χαρακτήρισε αρνητικό πείραμα την απλή αναλογική.

«Θα ξεκινήσω άμεσα τις επισκέψεις μου σε όλα τα υπουργεία με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών» είπε.

H αποστολή μας δεν τελειώνει με την νομοθέτηση είπε, αρχίζει στην νομοθέτηση.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές μας δεσμεύσεις, ένα από αυτά είναι η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, από το υπεραταμείο όπου υπάγονταν. Να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες είπε και τόνισε ότι η νέα τετραετία θα είναι η θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων.

Ο πρωθυπουργός ιεράρχησε εκ νέου τις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητας της τρέχουσας τετραετίας, δηλαδή, όπως είπε:

– Καλύτεροι Μισθοί

– Καλύτερο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

– Καλύτερο Κράτος και

– Μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.

Τόνισε στους υπουργούς του δε ότι «οι μπλέ φάκελοι που βρίσκονται μπροστά σας περιέχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας».

«Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά μια δεύτερη συνεχή τετραετία και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά και με τεράστιες διαφορές από τους κύριους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είμαστε περήφανοι, αλλά είμαστε και ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για την επιλογή του.

Χωρίς προηγούμενο, όμως, είναι και οι ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουμε. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε, καθώς αυτές προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα το οποίο μας εμπιστεύτηκε. Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής κατηγορίας που αναγνωρίζουν στο δικό μας πρόγραμμα το μέλλον της δικής τους ζωής, των οικογενειών τους, καθώς και το μέλλον της πατρίδας συνολικά.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και τις διχαστικές λογικές, προκρίνοντας τις ρεαλιστικές πολιτικές που στηρίζονται σε σχέδιο και οδηγούν πάντα σε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Εγκρίνοντας, παράλληλα, με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια και οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Συμπεριφορές που ενώ πάντα διεκδικούν τις επιτυχίες, προσπαθούν διαρκώς να διορθώνουν τις όποιες αδυναμίες.

Βεβαίως, δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε ήδη μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο, αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής, ένα πείραμα με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. 600.000 συμπολίτες μας, κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν πήγαν στην κάλπη και στο ίδιο κλίμα, κάποιοι άλλοι διάλεξαν τη χαλαρή ψήφο και κάποια μικρότερα κόμματα. Αποδείχτηκε, έτσι, ότι πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πολίτευμά μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται και ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ