11-01-2017 Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Το ευρώ μπορεί να μην υπάρχει σε 10 χρόνια

Share 0
 
Μακρόν: Το ευρώ μπορεί να μην υπάρχει σε 10 χρόνια

Το ευρώ μπορεί να μην υπάρχει σε 10 χρόνια, σε περίπτωση που Παρίσι και Βερολίνο δεν καταφέρουν να τονώσουν τη ζώνη του κοινού νομίσματος, δήλωσε την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν, υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία και υπουργός Οικονομίας επί προεδρίας Ολάντ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ στο Βερολίνο, ο υποψήφιος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το τρέχον σύστημα έχει ωφελήσει τη Γερμανία σε βάρος άλλων, ασθενέστερων μελών.

«Η αλήθεια είναι πως θα πρέπει συλλογικά να παραδεχθούμε ότι το ευρώ δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν μπορεί να κρατήσει χωρίς μεγάλες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Μακρόν στην ομιλία του.

«Δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη πλήρη διεθνή κυριαρχία έναντι του δολαρίου. Δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη μια φυσική σύγκλιση μεταξύ των διαφορετικών κρατών μελών», υποστήριξε ο πολιτικός μιλώντας στα αγγλικά.

Η Γαλλία θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να αναβιώσει το εκπαιδευτικό της σύστημα για να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη, ενώ η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί ότι αυτό που μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη είναι οι περισσότερες επενδύσεις και όχι η λιτότητα, επεσήμανε ο υποψήφιος.

«Η δυσλειτουργία του ευρώ ωφελεί τη Γερμανία, πρέπει να πω», παρατήρησε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου μπλοκάρει μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα ενίσχυαν την αλληλεγγύη μεταξύ των 19.

«Το ευρώ είναι ένα αδύναμο γερμανικό μάρκο», σχολίασε ο πολιτικός. «Το status quo είναι συνώνυμο με τη διάλυση του ευρώ σε μια περίοδο 10 ετών», εκτίμησε.

Ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη και στην επέκταση της οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2016- Δεκεμβρίου 2016 παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι μείωσης 1,7%, που σημειώθηκε το 2015.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο Δεκέμβριο, από μείωση 0,2% τον Νοέμβριο και έναντι αύξησης 0,4% τον Δεκέμβριο 2015. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι μηδενικής μεταβολής το 2015. Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο δείκτης δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι μείωσης 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2015.

Διαβάστε επίσης

Γεροβασίλη: Το σχέδιό μας για έξοδο από την κρίση είναι 4ετίας

Μαξίμου: Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει

Την 1η Φεβρουαρίου στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα- δημάρχων

Παπαδημούλης: Τη διάλυση της ΕΕ επιθυμεί ο Τραμπ

Ο Τραμπ υπέγραψε το πρώτο προεδρικό διάταγμα

Τσίπρας: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα- συνταξιούχων

Εκ νέου συνάντηση θα έχουν Αναστασιάδης - Ακιντζί