Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά την αποτυχία εκλογής ΠτΔ

Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά την αποτυχία εκλογής ΠτΔ
Αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας και στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία κάνουν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου απέτυχαν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στον αποφασιστικό τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας, αφήνοντας την χώρα αντιμέτωπη με μία πρόωρη εκλογική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας υπιοχώρησε κατά περισσότερο από 11% μετά το αποτέλεσμα (της τρίτης ψηφοφορίας), καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Σύριζα, αναφερει στο πρώτο του τηλεγράφημα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Financial Times

«Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απορρίψει την έκκληση του κ. Σαμαρά για συναίνεση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για την έξοδο της από το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έδιναν στον ακρο-αριστερό ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3% - 4%, αλλά οι δημοσκόποι αναφέρουν πως δεν είναι σαφές ότι αρκεί για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές».

Bloomberg

«Αυτά είναι κακά νέα για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη» δηλώνει ο Raimund Saxinger, του γερμανικού Trust Investment GmbH και συμπληρώνει: «Το επόμενο θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε είναι πως θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία και οι δημοσκοπήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Wall Street Journal

Η εφημερίδα τονίζει πως «οι εξελίξεις δημιουργούν και πάλι φόβους για την σχέση της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές». «Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σκίσει το μνημόνιο και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους και έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, αν και το προβάδισμα αυτό περιορίζεται τις τελευταίες εβδομάδες».

«Η διχόνοια ανάμεσα στους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά περιπλέκουν τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι πολύ βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».


Διαβάστε επίσης:BBC: Επανέρχονται σενάρια Grexit

CNN: «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ