BBC: Επανέρχονται σενάρια Grexit

BBC: Επανέρχονται σενάρια Grexit
Μετά από τον τρίτο και τελευταίο αποτυχημένο γύρο εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, αυτά που διακυβεύονται είναι υψηλά καθώς η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Όπως τονίζει, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη ΝΔ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ένα αντί-μνημονιακό κόμμα του οποίου η άνοδος αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν πως οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ και που υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν επιστροφή στη δραχμή παρά παραμονή στο ευρώ. Εγείρει δε το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για άλλη μία φορά».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, από τη στιγμή που η Ελλάδα μόλις ανέκαμψε από τα έξι χρόνια ύφεσης. «Η οικονομία είναι μικρότερη τώρα κατά 25% από ό,τι ήταν το 2008, η ανεργία διαμορφώνεται κοντά στο 25% και σχεδόν το ένα τέταρτο των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας».

Στο ίδιο διάστημα, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, έχουν κλείσει περίπου 100.000 επιχειρήσεις, και υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία καθώς το κόστος δανεισμού έχει σκαρφαλώσει ξανά στο 8%, ένα επίπεδο που θεωρείται δυσβάσταχτο. Η Ελλάδα βίωσε ξανά τέτοια επίπεδα όταν ζήτησε διάσωση για πρώτη φορά.

Επομένως, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα προγράμματα διάσωσης συσσωρεύθηκαν στην κορυφή της οικονομικής μιζέριας, και βοηθούν να κατανοήσει κανείς το ασταθές πολιτικό τοπίο. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, και τηρήσει την υπόσχεσή του να αμφισβητήσει το πρόγραμμα λιτότητας, τότε εμφανίζεται και πάλι το φάντασμα της διάλυσης του ευρώ, επισημαίνει το BBC.

«Θυμηθείτε ξανά αυτά τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης του ευρώ, όταν οι οικονομολόγοι υποστήριζαν πως είναι δυνατό μια χώρα να εγκαταλείψει μια νομισματική ένωση, τοποθετώντας και διάφορες βαθμίδες δυσκολίας να συμβεί αυτό.

Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης έχουν επανειλημμένως αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο διότι φοβούνται να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Οι ανησυχίες τους αφορούν το ότι εάν μια αδύναμη χώρα, τότε οι αγορές θα επιλέξουν την αμέσως πιο αδύναμη και ούτω καθ εξής. Το κόστος δανεισμού των οικονομιών αυτών θα αυξηθεί, καθιστώντας αδύνατο για τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτηθούν, και γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Τα αντίθετα επιχειρήματα υπογραμμίζουν πως μια χώρα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της εάν εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. συνήθως μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα, θα είχε ένα αδύναμο νόμισμα που βοηθάει τις εξαγωγές, κάτι που μπορεί να τονώσει την οικονομία ενώ η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει σιγά-σιγά. Εντός της ευρωζώνης αυτό δεν μπορεί να συμβεί, από τη στιγμή που το ευρώ έχει παραμείνει σχετικά ισχυρό λόγω των οικονομιών του πυρήνα, δηλαδή της Γερμανίας.

Επομένως, θα πρέπει να λάβει χώρα μια πραγματική υποτίμηση, που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει το κόστος κατά 25% αντί να εξαρτάται από την υποτίμηση του νομίσματος για να καταστήσει τις εξαγωγές φθηνότερες. Αυτό συνήθως σημαίνει ανεργία και πλήττει το βιοτικό επίπεδο.

Αλλά το να παραμείνει εντός της ευρωζώνης έχει τα δικά του οφέλη, θα έλεγαν οι υποστηρικτές, ιδιαίτερα από τη στιγμή οι μικρές οικονομίες πρέπει να ενσωματωθούν στις μεγαλύτερες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC, αυτά τα επιχειρήματα αναμφισβήτητα θα συνεχιστούν και πολλοί θα παρακολουθήσουν τις εκλογές στην Ελλάδα ετοιμοπόλεμοι. «Μπορεί σύντομα να ανακαλύψουμε εάν θα υπάρξει επαπειλούμενη εξάπλωση που μπορεί να οδηγήσει σε μερική διάλυση του ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ