Μεσογειακή κούρσα για τον ευρωπαϊκό τουρισμό – Η Ελλάδα και οι άλλοι

Μεσογειακή κούρσα για τον ευρωπαϊκό τουρισμό – Η Ελλάδα και οι άλλοι

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα και σχεδόν δύο εβδομάδες μετά η Ιταλία.

Θέσεις μάχης παίρνουν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία για να διεκδικήσουν φέτος κάτι περισσότερο για τον τουρισμό τους σε σχέση με πέρυσι. Η διαδικασία του εμβολιασμού προκαλεί αισιοδοξία πως το 2021 θα είναι καλύτερο για την «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το 2020 που όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και η Deutsche Welle σε αφιέρωμά της καταγράφει την κατάσταση τόσο στη χώρα μας όσο και στους δύο άλλους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της, την Ιταλία και την Ισπανία.

‘Ηδη τα πρώτα αεροσκάφη με τουρίστες έχουν προσγειωθεί στην Κρήτη, σημειώνει η Deutsche Welle και προσθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εμβολιάσει τους κατοίκους των μικρότερων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Την επιτάχυνση των εμβολιασμών έχουν ζητήσει στην Ιταλία από την κυβέρνηση Ντράγκι οι τοπικές αρχές του Κάπρι, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, αλλά αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας. Εν τέλει η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα. Ο Πάολο Φιλιουόλο, εκπρόσωπος του ειδικού επιτρόπου για ζητήματα πανδημίας, δήλωσε μάλιστα ότι «ο αρμόδιος επίτροπος γνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις». Στο δεύτερο μισό του Μαΐου η Ιταλία θα λάβει περισσότερα από 50 εκατομμύρια εμβόλια. Μόνο τότε υπάρχει μια πιθανότητα αλλαγών στις προτεραιότητες εμβολιασμού, αναφέρει η Deutsche Welle.

Στην Ισπανία, η Μαγιόρκα «άνοιξε» μεν για τους Γερμανούς τουρίστες στις αρχές Απριλίου και με αφορμή το Πάσχα των Καθολικών αλλά οι επαγγελματίες δεν είναι αισιόδοξοι. Οι κυβερνήσεις στη Πάλμα και τη Μαδρίτη δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τον τουρισμό ούτε στην εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και στο σχεδιασμό της σταδιακής χαλάρωσης. Ο τουριστικός κλάδος των Βαλεαρίδων ζητά από τους κυβερνώντες να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο τουρισμό μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι άλλοι τουριστικοί προορισμοί σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία έχουν περισσότερη στήριξη στους εμβολιασμούς από τις κυβερνήσεις τους.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ