Γιατί "πάγωσε" η δόση του ESM - Γιατί δεν πληρώνει το δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του

Με μαζικές επιστροφές φόρου της τελευταίας στιγμής από την ΑΑΔΕ η αντιμετώπιση του προβλήματος - Τυπική η αναβολή της δόσης λέει το υπουργείο Οικονομικών - Αδύνατος ο μηδενισμός των οφειλών έως τις 20 Αυγούστου

Γιατί "πάγωσε" η δόση του ESM - Γιατί δεν πληρώνει το δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του

Και το τελευταίο 24ωρο του διαθέσιμου χρόνου θα χρειαστεί να εξαντλήσει η ελληνική πλευρά για να εκταμιεύσει το «φθηνό» χρήμα του ESM που προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο ESM αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις. ευρώ ζητώντας από την ελληνική πλευρά να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικές λέγοντας ότι τα επιπλέον στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση του ESM εγκαίρως ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του fpress.gr η απόφαση για την αναβολή ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG στο Παρίσι καθώς τα στοιχεία που προσκόμισε η κυβέρνηση και τα οποία αφορούσαν στην διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μέχρι και το τέλος Απριλίου, δεν πληρούσαν τα κριτήρια του ESM. Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Απρίλιο. Όπως προκύπτει από αυτά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στα 2,617 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο δηλαδή κατά 132 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου αυξήθηκαν από τα 675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στα 741 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Έτσι, το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου ανήλθαν στα 3,358 δισ. ευρώ έναντι 3,424 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Στο τέλος Μαρτίου, η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προκειμένου να το διαθέσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέτει το ισόποσο και με ίδιους πόρους, δηλαδή συνολικά ένα δις. ευρώ. Προφανώς, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης δεν αποτύπωσαν με σαφήνεια το αν έχει εκπληρωθεί η συμβατική υποχρέωση και αυτό οδήγησε στην αναβολή της απόφασης για την εκταμίευση.

Ο ESM έχει ανακοινώσει ότι μετά την 15η Ιουνίου, τα χρήματα θα πάψουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα. Μέχρι τότε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συγκεντρώσει συμπληρωματικά στοιχεία. Το… φίδι από την τρύπα μάλλον θα κληθεί να το βγάλει και πάλι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρώντας σε μαζικές επιστροφές φόρων (χωρίς ΑΦΕΚ όπως λέγεται στην τεχνική γλώσσα) καθώς αυτές είναι κινήσεις που λαμβάνονται υπόψη από τον ESM ως αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα και τα οποία θα αφορούν στον μήνα Μάιο, είναι πολύ πιθανό να δείξουν πολύ μεγάλη αύξηση στις επιστροφές φόρου. Αν αυτό συμβεί, θα γνωρίζουμε όλοι τον λόγο.

Πάντως, η αναβολή, όσο και αν χαρακτηρίζεται ως τυπική από το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει την αδυναμία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσει τους προμηθευτές του δημοσίου ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Ακόμη και αν προχωρήσει η εκταμίευση έως τις 15 Ιουνίου (που είναι και το πιθανότερο) θα υπάρξει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 20 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ