Αναβλήθηκε η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Αναβλήθηκε η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

 

Αναβλήθηκε η απόφαση του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

 

Η αναβολή συνδέεται με το γεγονός ότι η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης δεν κρίθηκε επαρκής καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα, αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν στον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM από την μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και είναι έτοιμο να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει γίνει και η απαιτούμενη πρόοδος.

Εάν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα χάσει και την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η εκταμίευση της υποδόσης είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο όσον αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ