Γιατί δεν προχωράει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Υπόλογη η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές

Γιατί δεν προχωράει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Εκτός προγράμματος έχει βγει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους στόχους της για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, εξαιτίας της αποτυχίας της να διαχειριστεί σωστά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μελετά την τροπολογία που θα φέρει, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, προκειμένου να πιέσει την ΑΔΕΔΥ αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους -ειδικά τα διευθυντικά στελέχη, αλλά και όσους έχουν φιλοδοξίες- να μετάσχουν στην αξιολόγηση χωρίς να υπάρχει ο φόβος της απόλυσης ή του περιθωρίου. Η τροπολογία θα προβλέπει κίνητρα θεσμικά και οικονομικά προκειμένου να πειστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να αξιολογηθούν.

Σε ό,τι αφορά τους βασικούς στόχους-προαπαιτούμενα της κυβέρνησης που βγαίνουν εκτός προγράμματος από την «παγωμένη» αξιολόγηση, αυτοί είναι:

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την άνοιξη του 2017 και ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει και αν θα ολοκληρωθεί καθώς την «μπλοκάρει» τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε απολύσεις, ενώ τονίζουν ότι ο νόμος πάσχει από αντικειμενικότητα αφού αξιολογητές των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι που έχουν ορίσει οι υπουργοί και όχι στελέχη που έχουν προέλθει από αξιοκρατική διαδικασία.

Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, η οποία αρχίζει τον επόμενο μήνα αλλά δύσκολα θα ξεκινήσει, επειδή θέτει ως κριτήριο την αξιολόγηση του υπαλλήλου προκειμένου να μετακινηθεί. Το υπουργείο μελετά τρόπους προκειμένου να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο, ώστε το μέτρο να μπορεί να ξεκινήσει αφού έχει έτοιμη την υποδομή του. Να σημειωθεί ότι και η κινητικότητα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το περασμένο Πάσχα.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Οι κρίσεις για την ανάδειξη των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου. Προς το τέλος της χρονιάς θα γίνουν οι κρίσεις των 20 γενικών διευθυντών, για τους οποίους έχει εκδοθεί και σχετική προκήρυξη (ενδιαφέρονται 240 διευθυντές και προϊστάμενοι). Ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τον Δεκέμβριο να γίνει η επιλογή και η τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών και τον Απρίλιο του 2018 να γίνει η επιλογή και η τοποθέτηση νέων διευθυντών και των τμηματαρχών. Ωστόσο, χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Πρόκειται για τη «δεξαμενή» του Δημοσίου που θα καταγραφούν όλα τα στελέχη του. Μέσα από το Μητρώο οι καταγεγραμμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν πιο εύκολα να μετακινούνται σε φορείς όπου υπάρχει ανάγκη και επιπλέον το Δημόσιο θα γνωρίζει την εικόνα των στελεχών που διαθέτει. Ωστόσο, η σύστασή του δεν προχωρεί λόγω αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, αν και η προθεσμία για τα βασικά στελέχη λήγει στο τέλος του μήνα, οι υπάλληλοι που έχουν καταγραφεί είναι σχεδόν 3.000, ενώ το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για 45.000.

Τρέχουν να προλάβουν τα προαπαιτούμενα

Σε ό,τι φορά το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτουμένων, για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές μέχρι και το 2018, στο Δημόσιο αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των συμβασιούχων, την ανάπτυξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου, τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια από το νέο έτος, τη μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών (έως τον Ιανουάριο του 2018) και την πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία (υλοποίηση προγράμματος έως τον Ιούνιο του 2018).

Ειδικά για τους συμβασιούχους που τον περασμένο Μάιο είχαν φτάσει τους 80.000 βάσει της συμφωνίας του «Χίλτον», ο αριθμός τους θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο αριθμός των συμβασιούχων ανερχόταν σε 79.161. Από το πλαφόν των συμβασιούχων εξαιρούνται αυτοί που απασχολούνται στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, οι έκτακτες καταστάσεις, τα ΝΠΙΔ και οι κρατικές Α.Ε. Σε ό,τι αφορά το μόνιμο προσωπικό, μέσα στο 2017 επιτρέπεται στην κυβέρνηση να κάνει άλλες 7.097 προσλήψεις, αλλά έχει ζητήσει εξαιρέσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα του περιορισμού των προσλήψεων που έχουν θέσει οι δανειστές στην Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Μαΐου έχει δεσμευτεί μόνο για 1.963 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ για φέτος, ενώ δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη για τα έτη 2018 και 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ