Πώς το ένα τρίτο της αύξησης του μισθού θα επιστρέψει στο δημόσιο με το «καλημέρα»

Οι αυξήσεις στο δημόσιο και πόσο «κουρεύονται» εξαιτίας φόρων και εισφορών  - Ποιες κρατήσεις καταργούνται -ποιες παραμένουν – τι ισχύει με την έκπτωση των παιδιών

Πώς το ένα τρίτο της αύξησης του μισθού θα επιστρέψει στο δημόσιο με το «καλημέρα»

Όταν το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το καθαρό δημοσιονομικό κόστος του νέου μισθολογίου στο δημόσιο περιορίζεται στα 557 εκατ. ευρώ αντί για τα 857 εκατ. ευρώ που είναι το μεικτό, είναι διότι γνωρίζει τη… ζημιά που θα κάνουν οι κρατήσεις για την εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο.

Επίσης, «ζωντανή» παραμένει και η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ καταπολέμησης της ανεργίας (Ν. 3986/11 άρθρο 38)» η οποία δεν καταργήθηκε και εξακολουθεί να αφαιρεί 2% από τα μεικτά. Όταν λοιπόν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ακούν για αυξήσεις της τάξεως των 120 ευρώ τον μήνα στα μεικτά τους, ας κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά στα καθαρά. Υπάρχει και ένας πρόσθετος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Λόγω της μη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της φορολογικής κλίμακας, όλη η αύξηση που θα δοθεί στα μεικτά θα φορολογηθεί με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Σε καλύτερη μοίρα θα βρεθούν αυτοί που έχουν παιδιά διότι θα αυξηθεί η έκπτωση φόρου οπότε θα μειωθούν οι κρατήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη… ξεφορτωθεί δύο κρατήσεις που γίνονταν στον μισθό τους. Η πρώτη είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο συνολικό εισόδημα (σ.σ έχουν πάψει να επιβάλλονται κρατήσεις από την 1/1/2023 ενώ είχε θεσπιστεί με τον νόμο 3986/2011) και η δεύτερη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και των μετοχικών ταμείων (υπολογιζόταν με συντελεστή 1%).

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν πώς διαμορφώνεται το τοπίο από τις αρχές του νέου έτους;

Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα: Δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 32 χρόνια προϋπηρεσίας, θα δει τις μεικτές του αποδοχές να αυξάνονται από τα 2047 στα 2167 ευρώ με δεδομένο ότι έχει δύο παιδιά. Οι καθαρές αποδοχές του ήταν μέχρι σήμερα 1470 ευρώ περίπου. Μετά την αύξηση, ο καθαρός μισθός θα ανέβει περίπου στα 1548 ευρώ. Δηλαδή, η καθαρή αύξηση από τα 120 ευρώ θα πέσει περίπου στα 78 ευρώ.

Σε όσους κατατάσσονται σε χαμηλότερη κλίμακα, το «κούρεμα» της αύξησης λόγω κρατήσεων φόρων και εισφορών είναι μικρότερο. Έτσι, πρωτοδιόριστος ΠΕ με δύο παιδιά από 920 ευρώ που λαμβάνει σήμερα καθαρά (περίπου 1162 ευρώ μεικτά) θα πάει περίπυο στα 1009 ευρώ καθαρά δηλαδή από την αύξηση των 120 ευρώ, θα του μείνουν περίπου τα 90 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ