Το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι το «Ι owe you»

Το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι το «Ι owe you»
Την ώρα που τα σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας «φουντούνουν» και οι δηλώσεις για Grexit κάνουν τον γύρο του κόσμου, η Capital Economics σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της, ανακάλυψε το νέο παράλληλο νόμισμα της χώρας.

Πρόκειται για τα IOUs, που στην διεθνή ορολογία σημαίνουν «Iowe you» δηλαδή «σου χρωστάω».

Τα «Ι owe you» θα είναι έγγραφα τα οποία θα εκδίδει το Δημόσιο και στα οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης, το ποσό οφειλής και το όνομα του δικαιούχου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε πει στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όταν η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα μπορούσε να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs, δηλαδή τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους.

Όμως, όπως είχε εξηγήσει στο πρακτορείο, στη συνέχεια, τέτοιου είδους χαρτιά θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ, και θα μετατρέπονταν σε «νόμισμα», παράλληλα με το ευρώ, σημειώνοντας ακόμη ότι δεν θα γίνονταν φυσικά ευρέως αποδεκτά -όπως σε καταστήματα- αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, αρχικά τουλάχιστον.

Αλλά και σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Marketwatch είχε αναφερθεί στο «σχέδιο IOU», τονίζοντας πως η υιοθέτησή του, αν και ανορθόδοξη, θα μπορούσε να είναι η μόνη λύση για αν παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Το σενάριο των IOUs επαναφέρει σήμερα η Capital Economics η οποία σε έκθεσή της τονίζει, ωστόσο, πως αν η Ελλάδα πληρώνει για μεγάλο διάστημα τους πολίτες με IOUs, θα κινδυνεύσει να παραμείνει επί μακρόν σε καθεστώς χρεοκοπίας

Όπως τονίζει, όσοι λαμβάνουν εισοδήματα με IOUs θα μπορούν μόνο να πληρώσουν τους φόρους τους. Όμως, υπογραμμίζει ότι αν οι Έλληνες λάβουν IOUs, το τελευταίο πράγμα που θα κάνουν είναι να πληρώσουν την εφορία και σημειώνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να κλείσουν οι εφορίες, «γιατί κανείς πολίτης δεν θα προσέρχεται για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του».

Σύμφωνα με την Capital Economics, δεδομένου ότι οι διεθνείς πιστωτές της κυβέρνησης δεν θα δεχθούν τα IOUs ως εξόφληση, το νέο νόμισμα δεν θα απέτρεπε την χρεοκοπία.

Αξιολόγηση