Φόβοι για ύφεση ξανά στην ευρωζώνη - Σε συρρίκνωση η επιχειρηματική δραστηριότητα

Φόβοι για ύφεση ξανά στην ευρωζώνη - Σε συρρίκνωση η επιχειρηματική δραστηριότητα

Πώς κινήθηκαν Γερμανία και Γαλλία

Όλο και πιθανότερο είναι το σενάριο ύφεσης στην Ευρωζώνη, καθώς η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να συρρικνώνεται και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global και της εμπορικής τράπεζας του Αμβούργου για τον Νοέμβριο καταδεικνύει άλλον έναν μήνα ύφεσης. Ειδικότερα, βρέθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων στις 47,1 μονάδες, καταγράφοντας τον έκτο συναπτό μήνα συρρίκνωσης. Προβληματικό είναι ότι πτωτική τάση ακολούθησε και ο τομέας των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει κολλήσει στη λάσπη. Τους τελευταίους τέσσερις με πέντε μήνες, οι τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών βιώνουν αμφότεροι έναν σχετικά σταθερό ρυθμό συρρίκνωσης», σχολιάζει ο Δρ. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, λέγοντας ότι η οικονομία οδεύει προς δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης και συνεπώς σε τεχνική ύφεση. «Αυτό είναι σίγουρα κάτι που η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να δει», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, τα σημάδια ήταν μικτά. Στη Γερμανία, ο ρυθμός συρρίκνωσης της ιδιωτικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει. Βέβαια, εκκρεμεί το ζήτημα των δημοσίων επενδύσεων μετά το μπλόκο του συνταγματικού δικαστηρίου για την αξιοποίηση 60 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στη Γαλλία εξακολουθεί να επικρατεί τάση συρρίκνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ