Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη - «Μαύρα» τα στοιχεία για τον PMI

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη - «Μαύρα» τα στοιχεία για τον PMI

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες συνολικά υποχώρησε στο 47,9 από 50,9 του Ιουλίου

Η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη ήταν εντονότερη τον περασμένο μήνα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών στην περιοχή υποχώρησε. Μάλιστα, τα στοιχεία συγκλίνουν στην πιθανότητα η Ευρωζώνη να περιέλθει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, ένα χαμηλό που είχε να παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020.

Το νούμερο αυτό είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τρίτο μήνα, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ απέχει από την προκαταρκτική εκτίμηση για 47,0.

«Η ευρωζώνη δεν διολίσθησε σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά το δεύτερο εξάμηνο θα αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).

«Τα απογοητευτικά στοιχεία συνέβαλαν στην αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για το ΑΕΠ, η οποία διαμορφώνεται πλέον στο -0,1% για το τρίτο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες συνολικά υποχώρησε στο 47,9 από 50,9 του Ιουλίου και χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση του 48,3, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν να αισθάνονται όλο και περισσότερο την πίεση από το αυξημένο κόστος δανεισμού και την ακρίβεια, που τους οδηγούν στο να περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Ο υποδείκτης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μία ένδειξη της ζήτησης, έπεσε περαιτέρω στο 46,7 από το 48,2, υποχωρώντας σε χαμηλό που είχε να παρατηρηθεί από τις αρχές του 2021.

Ωστόσο, οι πιέσεις στη μεταποίηση έδειξαν να υποχωρούν σύμφωνα με τα στοιχεία για τον κλάδο που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, σε μια ένδειξη ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τη μεταποίηση στην περιοχή.

«Οι εργοδότες δεν ήταν πολύ πρόθυμοι προχωρήσουν σε προσλήψεις. Ο τρόπος με τον οποίο τα πράγματα εξελίσσονται τελευταία, είναι ένα σημάδι ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα, όχι αργότερα», πρόσθεσε ο de la Rubia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ