09-01-2017 Κατηγορία: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Έρχονται δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

Share 0
 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ήταν σήμερα κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό φόρουμ της επενδυτικής πρωτοβουλίας A–ENERGY INVESTMENTS με θέμα την «Επόμενη Μέρα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων» και την «Κυκλική Οικονομία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εστίασε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Για τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί σημαντικοί πόροι του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020).

Ο κ Χαρίτσης στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη πρόσκληση «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ, που δίνει το στίγμα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας. «Ο σχεδιασμός της πρόσκλησης ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς στηρίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση. Ενεργοποιήσαμε μία ενιαία πρόσκληση για τη διαχείριση απορριμμάτων και όχι διακριτές και αποσπασματικές προσκλήσεις για τις επιμέρους δράσεις που προβλέπονται. Η ενιαία πρόσκληση αντικατοπτρίζει πλήρως την έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, κύριο στοιχείο του νέου ΕΣΔΑ», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην «κυκλική οικονομία», ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως αυτή δεν σηματοδοτεί απλώς μια νέα, ολοκληρωμένη και φιλική για το περιβάλλον, προσέγγιση στη διαχείριση των αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση, αλλά αποτελεί για την κυβέρνηση έναν βασικό στρατηγικό στόχο σε σχέση με το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. «Επιδιώκουμε να προωθήσουμε τη ‘βιομηχανική συμβίωση’, δηλαδή ολοκληρωμένα συστήματα, όπου τα απόβλητα ενός κλάδου μπορούν να είναι χρήσιμες πρώτες ύλες για έναν άλλο κλάδο.

Η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη μετάβαση σε μια τέτοια κατεύθυνση. Τα συστήματα κυκλικής οικονομίας και ‘βιομηχανικής συμβίωσης’, η δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων είναι τάσεις φιλικές προς την ήδη υπάρχουσα δομή του ελληνικού παραγωγικού ιστού, που χαρακτηρίζεται από μικρό μέγεθος επιχειρήσεων», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ενισχύουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε ειδικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ που σύντομα θα ενεργοποιηθούν: για την «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» (με π/υ 30 εκατ. ευρώ), για τις «Αλυσίδες προστιθέμενης Αξίας» (80 εκατ. ευρώ), για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters), καθώς και για τη λειτουργία βιομηχανικών πάρκων.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται επίδομα 4.700 ευρώ

Κονδύλια 20 δισ. στην Ελλάδα για τον πρωτογενή τομέα

Από αύριο η πληρωμή των δικαιούχων της α΄ φάσης του ΚΕΑ

Η ημερομηνία πληρωμής της κάρτας σίτισης Ιανουαρίου 2017 - Η απόφαση

Eγκρίθηκε η πληρωμή για το πιλοτικό ΚΕΑ

Στον αέρα το πρόγραμμα «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία»

Νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον»- Οι λεπτομέρειες

56.231 αιτήσεις τις δύο πρώτες ημέρες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης