Πώς θα βρείτε τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών

Πώς θα βρείτε τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών
Με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και απεριόριστη υπομονή θα χρειαστεί να εξοπλιστείτε προκειμένου να εντοπίσετε τη «λυπητερή» των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέβασε κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ η οποία –όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- βούλιαξε από την επισκεψιμότητα με αποτέλεσμα η είσοδος στην υπηρεσία να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, τα ειδοποιητήρια που ανέβηκαν μέχρι τώρα είναι οι ξεκάθαρες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματίων που ήταν ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο εξής όχι με βάση τις κλάσεις αλλά με βάση το εισόδημα του 2015. Για να φτάσουν στο ειδοποιητήριο, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

1. Να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (http://www.efka.gov.gr/). Από εκεί θα επιλέξουν τις «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» και στη συνέχεια τον σύνδεσμο «εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών –αυτοαπασχολουμένων.

2. Το σύστημα θα σας καλωσορίσει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εσείς θα πατήσετε «είσοδο»

3. «Για την πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων» (σ.σ το Taxis κανονικά ανήκει στην ΓΓΔΕ αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση). Η πιστοποίηση προϋποθέτει ότι θα εξουσιοδοτήσετε τον εξυπηρετητή της ΗΔΙΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία σας (ΑΦΜ) που τηρούνται στη ΓΓΔΕ

4. Μόλις ολοκληρώσετε και το 3ο βήμα θα λάβετε την απάντηση ότι «Το TaxisNet σας πιστοποίησε», Στη συνέχεια θα σας ζητήσει να εισάγετε «τον ΑΜΚΑ για Είσοδο στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»

Εφόσον ολοκληρωθούν τα τέσσερα βήματα, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε τέσσερις επιμέρους οθόνες. Η μία θα αναγράφει τις οικονομικές εκκρεμότητες, η δεύτερη την ασφαλιστική ικανότητα και η 3η το αρμόδιο σημείο παρουσίας ΕΦΚΑ. Αν δεν υπάρχει ειδοποιητήριο για την πληρωμή των εισφορών, μην παραξενευτείτε. Ακολουθεί και δεύτερο κύμα με ειδοποιητήρια ενώ θα σας σταλούν και ταχυδρομικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που θα χρειαστεί να καταβληθεί σε ασφαλιστικές εισφορές μόνο για τον Ιανουάριο, ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ. Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και περίπου το 90% των αγροτών θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα αλλά τα υπόλοιπα ποσοστά θα έχουν σημαντικές επιβαρύνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ