Γιατί το ψαλίδισμα του αφορολογήτου «ροκανίζει» τις συντάξεις

Γιατί το ψαλίδισμα του αφορολογήτου «ροκανίζει» τις συντάξεις
Η απαίτηση για μείωση του αφορολογήτου από τις 9550 ευρώ στις 7000 ευρώ, εφόσον υιοθετηθεί, φέρνει πρακτικά μείωση εισοδήματος για περισσότερα από τρία εκατομμύρια φορολογούμενους.

Έτσι, καταρρίπτεται αμέσως η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για προστασία των συντάξεων και δει των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο λόγος προφανής. Ένας χαμηλοσυνταξιούχος των 750 ευρώ μηνιαίως, δηλώνει στην εφορία 9000 ευρώ και με το ισχύον καθεστώς απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Ιδού δύο σενάρια:

1. Σενάριο πρώτο, αποφασίζεται μείωση όλων των συντάξεων σε ποσοστό 5%. Είναι το μέτρο που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση το οποίο ναι μεν εξασφαλίζει δημοσιονομικά περίπου 1,4 δις. ευρώ από την άλλη όμως επιβαρύνει 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, θα χάσει 37,5 ευρώ τον μήνα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή 450 ευρώ ετησίως.

2. Σενάριο δεύτερο: η κυβέρνηση αποδέχεται τη μείωση του αφορολογήτου από τα 9550 ευρώ στα 7000 ευρώ ή για την ακρίβεια δέχεται να ψαλιδιστεί η έκπτωση φόρου από τα 2100 ευρώ στα 1500 ευρώ. Ο συνταξιούχος των 750 ευρώ ναι μεν θα κρατήσει αναλλοίωτη τη σύνταξή του αλλά εκεί που δεν πλήρωνε τίποτα ως παρακράτηση φόρου, θα αρχίσει να πληρώνει 36,66 ευρώ τον μήνα στην εφορία.

Τι προκύπτει επομένως από τα δύο εναλλακτικά σενάρια; Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα για τον συνταξιούχο. Το μόνο που αλλάζει είναι η… εγγραφή στον προϋπολογισμό. Αντί το μέτρο να εμφανιστεί στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης ως μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ή ως μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τις συντάξεις (σ.σ αυτό συμβαίνει σε περίπτωση απευθείας μείωσης της σύνταξης) θα εμφανιστεί στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού ως αύξηση φόρου εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ