Το χρονοδιάγραμμα του ασφαλιστικού - Τι θα γίνει και πότε

Το χρονοδιάγραμμα του ασφαλιστικού - Τι θα γίνει και πότε
Μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για τη νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, έρχεται η ώρα των … δανειστών.

Το email αναμένεται να αποσταλεί εντός της ημέρας ενώ, αυτό που ενδιαφέρει όλους μας, η ψήφιση του νέου νόμου, προγραμματίζεται τελικώς για τις αρχές Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:
1. Στις 16-17 Ιανουαρίου, αναμένεται η άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής προκειμένου να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις.

2. Στις 23-25 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή. Πρόθεση αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πρόταση συνοψίζεται στα ακόλουθα στοιχεία:
· Μείωση των επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 170 ευρώ μεσοσταθμικά κατά 14%. Οι υψηλές επικουρικές άνω των 350 ευρώ προτείνεται να κουρευτούν κατά 25%

· Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα κύριο (το ΙΚΑ το οποίο θα απορροφήσει το ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κλπ) και δύο ακόμη: τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

· Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα απονεμηθούν από την 1/1/2016 και μετά. Οι συντάξεις θα αποτελούν άθροισμα της βασικής εθνικής σύνταξης η οποία θα απονέμεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και θα φτάνει στα 383 ευρώ αλλά και της αναλογικής σύνταξης η οποία θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο των αποδοχών κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Η αναλογική σύνταξη θα προκύπτει από τον πολλπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών με τον συντελεστή αναπλήρωσης ο οποίος θα εξαρτάται βασικά από τα χρόνια ασφάλισης. Για 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 60-65%, ποσοστό που φέρνει μειώσεις της τάξεως του 15% σε σχέση με τον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού.

· Για τις υφιστάμενες συντάξεις, ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που πήρε σύνταξη μέσα στο 2015, θα έχει διαφορά στη σύνταξή του πάνω από 15% σε σχέση με αυτόν που θα συνταξιοδοτηθεί το 2016 ή αργότερα. Αυτή η διαφορά θα λέγεται «προσωπική διαφορά». Το τίμημα για τους υφιστάμενους συνταξιούχους είναι ότι οι συντάξεις τους θα παραμείνουν καθηλωμένες στα σημερινά επίπεδα μέχρι και οι νέοι συνταξιούχοι να αγγίξουν τα επίπεδα των συντάξεων των παλαιών. Στην πράξη δηλαδή, το καλύτερο σενάριο είναι οι συντάξεις να παραμείνουν καθηλωμένες για περισσότερα από 10 χρόνια.

· Για να κρατηθούν οι συντάξεις στο ύψους τους, θα πρέπει οι θεσμοί να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα που θα φέρει έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αν δεν γίνει δεκτή η αύξηση των εισφορών, θα ζητηθεί η «προσωπική διαφορά» να μειωθεί σταδιακά κάτι που σημαίνει περικοπές και στις κύριες συντάξεις.

· Εκτός από τις εισφορές του ΙΚΑ, προτείνεται να συνδεθεί με το εισόδημα και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ειδικά για τους τελευταίους, προτείνεται να υπάρχει και ελάχιστο πλαφόν.

· Οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν ή θα παραμείνουν ως πόροι του συστήματος και όχι συγκεκριμένων ταμείων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ