Πότε, πώς και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις -Οι επτά "πληγές"

Πότε, πώς και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις -Οι επτά "πληγές"
Στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο «λογαριασμός» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου.

Έτσι, οι περικοπές που αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι την προηγούμενη εβδομάδα -αλλά και αυτές με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι στο τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της αναδρομικής είσπραξης της εισφοράς 6% υπέρ του κλάδου υγείας- θα μοιάζουν απλώς με ένα χάδι μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Πώς προκύπτει ο λογαριασμός των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ;

• Το μνημόνιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ήτοι κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει επί του ποσού αλλά επί του τρόπου με τον οποίο θα εξευρεθεί

• Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει παράνομες όλες τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις από το 2012 και μετά –συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που είχε απομείνει ως «δώρο» δηλαδή τα 400 ευρώ των Χριστουγέννων, τα 200 ευρώ του Πάσχα και τα 200 ευρώ του καλοκαιριού- προκαλεί επιβάρυνση 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την πρώτη οικονομική αποτίμηση της απόφασης που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια, η χρηματοδότηση αυτού του ποσού που φαντάζει ιλιγγιώδες φαντάζει σχετικά εύκολη. Διότι αυτό που θα δίνει το δημόσιο με το ένα χέρι στον συνταξιούχο λόγω της απόφασης του ΣτΕ, θα του το παίρνει με το άλλο λόγω της νέας περικοπής που θα αποφασίσει. Το «στοίχημα» της όλης ιστορίας είναι σε ποιους θα πέσει το βάρος.

• Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί. Με δεδομένο ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, στον τελικό λογαριασμό προστίθενται επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

«ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ». Την ώρα που η επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας για να προετοιμάσει την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό προετοιμάζει «υποομάδες» για να μελετήσει το θέμα -ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της καθώς μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει παραδοθεί πόρισμα- οι δανειστές θα καταφτάσουν στην Αθήνα μετά τις εκλογές αποφασισμένοι να εκπληρωθούν οι επιταγές του φρεσκο-υπογεγραμμένου μνημονίου.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει περιθώρια ελιγμών όσον αφορά στο πώς θα επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Θα πληρώσουν περισσότερα οι έχοντες υψηλότερες συντάξεις για να γλιτώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Θα θεσπιστεί μια ενιαία επιβάρυνση για όλους; Όπως και να’ χει, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πει «ναι» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις ακόλουθες επτά «πληγές» του μνημονίου για το ασφαλιστικό:

1. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος εξοικονομώντας δαπάνη της τάξεως το 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και της τάξεως του 1% του ΑΕΠ για το 2016. Κανένα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και το οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και το 2016, δεν έχει σημαντική δημοσιονομική επίπτωση. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους έβγαιναν πρόωρα στη σύνταξη αλλά και η μείωση της βασικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής, έχει μικρή επίπτωση ενώ η επιβολή της εισφοράς υπέρ υγείας θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΟΠΥΥ.

2. Οι αρχές θα αποσαφηνίσουν τους κανόνες επιλεξιμότητας για τις ελάχιστες εγγυημένες συντάξεις μετά το 67ο έτος». Που σημαίνει ότι οι ελάχιστες συντάξεις θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και μετά τα 67 και όχι σε όλους ανεξαιρέτως.

3. Οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (EKAΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016. Πιθανότατα θα αποφασιστεί τροποποίηση των κριτηρίων ώστε να προκύψει ο βηματισμός για τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος

4. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012. Είναι η μεγάλη παρέμβαση των 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το λογικό σενάριο είναι ότι θα καταργηθούν όλες οι περικοπές που έχουν γίνει από το 2012 (κυρίως αφορούν σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ και θα αντικατασταθούν από μια καινούργια εισφορά.

5. Θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση του παράγοντα διατηρησιμότητας της μεταρρύθμισης του 2012 ή εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η αναφορά παραπέμπει σε τροποποίηση των βασικών παραμέτρων του ασφαλιστικού (συντελεστές αναπλήρωσης ή όρια ηλικίας συνταξιοδότησης). Προφανώς θα συζητηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων που θα δίδονται από εδώ και στο εξής καθώς οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι προκύπτει ετήσιο έλλειμμα της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

6. Οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν τον σχεδιασμό και τις παραμετρικές βελτιώσεις για την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών· και τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα, υπό τον όρο της τήρησης των κανόνων για τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές·

Εδώ η καμπάνα χτυπάει κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ειδικά οι δεύτεροι, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και διπλάσιες εισφορές κινδυνεύοντας να συγκροτήσουν έναν ακόμη «στρατό ανασφάλιστων». Η σύνδεση με το εισόδημα, δεν σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλουν ένα ποσοστό του εισοδήματος και αν δεν υπάρχει εισόδημα… τίποτα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό κάτω από το οποίο δεν θα πέφτει κανείς.

7. Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Για να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, θα πρέπει να υπάρξει νέο οριζόντιο ψαλίδι άνω του 10%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ