Αυτό είναι το μέτρο που προτίνεται για να πάρουν χρήμα τα ασφαλιστικά ταμεία

Αυτό είναι το μέτρο που προτίνεται για να πάρουν χρήμα τα ασφαλιστικά ταμεία
Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης είχε χρόνια να μιλήσει στον τύπο για τα επιχειρηματικά του ομίλου που διοικεί. Το έκανε την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι με αφορμή την Γενική Συνέλευση της Ιντραλοτ.

Αφού αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την δημιουργία μιας νέας Εθνικής Λοταρίας στην συνέχεια προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Τόνισε δηλαδή ότι «η αντιμετώπιση της Intralot από την πλευρά ορισμένων από τους σημερινούς μετόχους της ΟΠΑΠ δεν ήταν καθόλου κόσμια και ευγενική κατά την περίοδο που πραγματοποιούνταν ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» προ μηνών σε μια κρίσιμη σύσκεψη του επιτελείου της Ιντραλοτ με τον Σωκράτη Κόκκαλη στην Παιανία ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου είχε μια ιδέα. Να δημιουργηθεί μια Εθνική Λοταρία με αποκλειστικό μέτοχο το κράτος.

Με δεδομένο ότι ο ΟΠΑΠ είχε πουληθεί στους Τσέχους της Emma Delta και το δημόσιο δεν είχε καμία μετοχή πλέον έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει μια δεύτερη λοταρία. Βέβαια επειδή ο ΟΠΑΠ έχει μια περίοδο αποκλειστικότητας για μερικά χρόνια ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο αντιδικίας.

«Τα λεφτά θα τα πληρώσει όποιος ιδιώτης αναλάβει το management της Λοταρίας» φέρεται να είπε ο 76 χρόνος επιχειρηματίας. Οι παρόντες μεταξύ άλλων οι κ. Σωκράτης Κόκκαλης, Κωνσταντίνος Κόκκαλης και Αντώνης Κεραστάρης αποφάσισαν να υλοποιήσουν αυτή την ιδέα με μια εμπεριστατωμένη πρόταση προς το ελληνικό δημόσιο.

ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Ο σχετικός φάκελος καταρτίστηκε με μεγάλη ακρίβεια και πριν κατατεθεί στον κ. Γιανη Βαρουφακη παρουσιάστηκε και στην επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρχει η επίσημη άποψη της ΕΕ. Η δημιουργία Εθνικής Λοταρίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιντραλοτ θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για το κράτος καθώς θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Αποκλειστικός μέτοχος της εταιρίας που θα αποκτήσει την νέα άδεια θα είναι το δημόσιο ή εναλλακτικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων)

2. το management θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού με εγγυημένο πολυετές συμβόλαιο (πχ για 10-20 χρόνια).

3. το δημόσιο ή τα ταμεία μπορούν να εισπράξουν μόλις κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός εφάπαξ από 100 έως 200 εκατ. ευρώ ενώ για τα επόμενα χρόνια θα λαμβάνει μερίσματα από τα κέρδη της εταιρίας. Τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα για το κράτος μπορεί να ανέλθουν σε 500-600 εκατ. ευρώ.

4. Το κόστος ανάπτυξης της νέας εταιρίας και της ενδεχόμενης αντιδικίας σχετικά με αξιώσεις του ιδιωτικού μονοπωλίου (ΟΠΑΠ) κατόπιν της σύστασης της Εθνικής Λοταρίας προτείνεται να το επωμιστεί η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση της Λοταρίας.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Όπως τονίζεται στην πρόταση που κατέθεσε η εταιρία στον Γιανη Βαρουφακη και αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π» η αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου με όλες τις αρνητικές συνέπειες σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Να σημειωθεί ότι η παράνομη αγορά κυρίως στο Ίντερνετ, Call centers, και παίγνιο-μηχανήματα (VLTs-SLOTS) είναι σημαντική και αποτελεί το 50% του συνόλου.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση πέραν της προφανούς μεθόδευσης υπέρ του μοναδικού υποψηφίου, οδήγησε στο αδιαμφισβήτητο γεγονός της απώλειας σημαντικών ετήσιων εσόδων για το κράτος. Επιπλέον της απώλειας των εσόδων ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ με το μεγάλο διαφημιστικό και χορηγικό budget επηρεάζει τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό, τομείς με ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική σημασία για την χώρα.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Όπως επισημαίνεται στον φάκελο της εταιρίας: «είναι νομικά ισχυρή η άποψη ότι ο ΟΠΑΠ έχει μονοπώλιο σε όλα τα είδη αριθμολαχείων αλλά σε συγκεκριμένη γκάμα. Επίσης το δικαίωμα προτίμησης που έχει ο ΟΠΑΠ σε κάθε νέο παιχνίδι μπορεί να ξεπεραστεί διότι αφορά ανάθεση σε άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Συνεπώς είναι δυνατή η δημιουργία νέας δημόσιας λοταρίας στην οποία θα παραχωρηθούν από το δημόσιο παιχνίδια αριθμολαχείων (τύπου Lotto, Joker ,Kino, στοίχημα κλπ).

Το Μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο Στοίχημα αφορά την διοργάνωση του στα Πρακτορεία, ενώ αμφισβητείται έντονα (και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) η επέκταση του στο Ίντερνετ. ΣΕ κάθε περίπτωση η πιθανή ποινολόγηση (penalties) που θα δικαιούνται οι ΟΠΑΠ/ΕΜΜΑ DELTA από το σπάσιμο του μονοπωλίου στο Στοίχημα εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ, ποσό μικρό σε σχέση με τα αναμενόμενα έσοδα από το άνοιγμα της αγοράς σε αυτό το δημοφιλές παιχνίδι».

Όπως σημείωσε ο κ. Κόκκαλης κατά την διάρκεια παρουσίασης της πρότασης την προηγούμενη εβδομάδα «η δημιουργία της λοταρίας αυτής θα οδηγήσει σε απελευθέρωση της αγοράς, όπως επιθυμούν και οι Βρυξέλλες, θα έχει ετήσιο τζίρο κοντά στα 3-4 δισ. ευρώ με σημαντικά έσοδα για το δημόσιο».


Επικριτικός για τους μετόχους του ΟΠΑΠ

Η πρόταση της Ιντραλοτ περί δημιουργίας δεύτερης λοταρίας φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση τον επιχειρηματία με τους βασικούς μετόχους του ΟΠΑΠ στους οποίους μεταξύ άλλων φέρεται να είναι (με μικρά ποσοστά) και η οικογένεια Μελλισανίδη. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ρώτησαν τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη εάν με αυτή την πρόταση ανοίγει «τους ασκούς του Αιόλου» για μια νέα επιχειρηματική κόντρα.

Ο κ. Κόκκαλης χαμογελώντας ξεκαθάρισε ότι «η αντιμετώπιση της Intralot από την πλευρά ορισμένων από τους σημερινούς μετόχους της ΟΠΑΠ δεν ήταν καθόλου κόσμια και ευγενική κατά την περίοδο που πραγματοποιούνταν ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ».

Συμπλήρωσε δε, ότι ο όμιλος είχε δεχθεί και απειλές αναφέροντας σχετικές αποκαλύψεις που είχαν γίνει σε ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, τις οποίες είχε τότε καταγγείλει ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλος. Έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχουν όμως hard feelings, έτσι είναι οι μπίζνες, σήμερα μπορεί να είσαι αντίπαλος και αύριο συνεργάτης».

Επιπρόσθετα όμως ο επικεφαλής της Ιντρακομ και της Ιντραλοτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του μοντέλου υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα με σαφείς αναφορές στον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Σημείωσε χαρακτηριστικά, πως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ υπήρξε το «πρωτοφανές» να πληρωθεί το τίμημα για το 33% το Οργανισμού με ομόλογα τα οποία είχαν ως εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ που δεν κατείχε ο προσφέρων, δηλαδή το επενδυτικό σχήμα EMMA Delta που πλειοδότησε και στο διαγωνισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ