Από τι κινδυνεύουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα

Από τι κινδυνεύουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα
Μπορεί επισήμως στο υπουργείο Εργασίας να τονίζουν πως δεν θα θιγούν όσοι συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 62 έτη τους βάσει των μεταβατικών διατάξεων στο ασφαλιστικό,

όμως την ίδια στιγμή που υπάρχει μέριμνα για όσους «το σκέπτονται» νέα επίθεση μελετάται ως προς τις ήδη υπάρχουσες πρόωρες συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» αναφέρονται σε συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ως προς το γεγονός να υπάρξουν συγκεκριμένες και στοχευμένες μειώσεις εκτός από το χώρο των επικουρικών και σε αυτόν των πρόωρων συντάξεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το υπουργείο Εργασίας, αυτό που ανησυχεί τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση είναι η σχεδόν μηδενική (αγγίζει μόλις το 0,6%) αύξηση που σημειώνεται στη ροή των εισπράξεων των ασφαλιστικών εισφορών κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το α εξάμηνο του 2014. Αυτή η νέα ανησυχητική συνθήκη δείχνει σύμφωνα με τους αρμόδιους τεχνοκράτες του υπουργείου την ενδεχόμενη ανάγκη παρέμβασης πέραν των επικουρικών και στις πρόωρες συντάξεις. Μάλιστα πηγές αναφέρονται σε σκέψεις που υπάρχουν ως προς τις πρόωρες συντάξεις και δει εκείνες που αφορούν ασφαλισμένους κάτω των 58 ετών, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση πως χτυπιούνται και πάλι οι υπερήλικες ή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εύρεσης άλλων εναλλακτικών λύσεων.

ΈΣΟΔΑ. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση που η κατάσταση κινηθεί και στο επόμενο τρίμηνο στα ίδια περίπου επίπεδα (αν δηλαδή κινηθεί η αυξητική πορεία σε ρυθμό έως και 1% ή παρουσιάσει ακόμα πιο ασθενική πορεία) θα εξετασθεί η προοπτική πλήρους διερεύνησης όλων των πρόωρων συντάξεων με τελικό στόχο την «αναδιάρθρωσή» τους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως στο στόχαστρο κατά το πρότυπο των επικουρικών συντάξεων θα ενταχθούν όλες οι πρώρες. Στις σκέψεις του υπουργείου -αν και ακόμα τελικές αποφάσεις θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουν υπάρξει- είναι να υπάρξουν σαφή ηλικιακά όρια και να μην θιγούν οι συντάξεις όσων είναι άνω από κάποιο όριο ηλικίας και δει τα 60 έτη. Όμως δεν σημαίνει πως όσοι βρίσκονται στο 56ο, 57ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για σχέδιο που θα περιλαμβάνει αρχικές μειώσεις, κατόπιν όμως και μετά το 60ο έτος των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων θα υπάρχει ρήτρα μερικής επιστροφής στο προηγούμενο ποσό της σύνταξης. Όπως και να έχει όμως, το να καλούνται συνταξιούχοι και πάλι για δύο, τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια να ζήσουν με λιγότερα χρήματα δεν είναι κάτι κοινωνικά αποδεκτό.

Η ΤΡΟΙΚΑ. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι πρόωρες συντάξεις έχουν υπάρξει θέμα μεγάλης διαφωνίας εδώ και καιρό μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας. Οι δανειστές συνολικά θεωρούν πως χρειάζεται επανεξέταση του καθεστώτος ως προς τις συντάξεις αυτές, τις οποίες θεωρούν πως σε μεγάλο βαθμό απετέλεσαν ένα προϊόν εύνοιας προς συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και πιστεύουν πως ήταν αδιαφανείς στο μεγαλύτερο τους μέρος. Αν και επί μακρόν το υπουργείο Εργασίας έχει αποκρούσει τις όποιες ενστάσεις, μετά την πορεία των επικουρικών συντάξεων και το μεγάλο ψαλίδισμα τους, λόγω της αρνητικής πορείας στα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται πως το επόμενο «θύμα» αυτής της πορείας θα είναι οι πρόωρες συντάξεις. Κι αυτό διότι οι τροϊκανοί εκτιμούν πως πολλοί νέοι στην ηλικία ασφαλισμένοι έχουν πρόσθετα εισοδήματα από αδήλωτη εργασία, κάτι που σε μεγάλο βαθμό απηχεί την πραγματικότητα όμως δεν αποτελεί ταυτόχρονα και ένα γενικό κανόνα σε περίοδο μεγάλης ύφεσης και ανεργίας. Κι αυτό διότι όντως μπορεί αρκετοί συνταξιούχοι κάτω των 60 παράλληλα να εργάζονται με τρόπο αδήλωτο, όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί που καλούνται να ζήσουν τις οικογένειες τους με τα χρήματα αυτών των συντάξεων.
Πάντως η παρέμβαση στις πρόωρες συντάξεις δεν είναι κάτι που πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία καθώς ήδη εδώ και μήνες έχει ανάψει πράσινο φως από μελέτες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφορικά με την ανάγκη «εξορθολογισμού» των πρόωρων συντάξεων και των επικουρικών. Το πρώτο βήμα ήδη έγινε με τις επικουρικές με τα γνωστά κοινωνικά αποτελέσματα και τις κόντρες κυρίαρχα με τους ενστόλους. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως και το τελευταίο Μνημόνιο προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στις πρόωρες συντάξεις βάσει των μελετών που το ΚΕΠΕ έχει εκπονήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ