Απόφαση "βόμβα" για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ - Τι αναφέρει για την περίθαλψη

Απόφαση "βόμβα" για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ - Τι αναφέρει για την περίθαλψη
Ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια η απόφαση του 9ου Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκε στις 29 Απριλίου 2014. Οι δικαστές, κατόπιν σχετικής προσφυγής άγγιξαν το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της ιατροφασμακευτικής περίθαλψης όσων έχουν οφειλές στο συγκεκριμένο ταμείο. 

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΟΑΕΕ υποχρεούται να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίλαθψη σε όλους τους ασφαλισμένους ακόμη και αυτούς που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες όμως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων

Την «μάχη» κέρδισε, σε πρώτο βαθμό, ο Γεώργιος Φλωράς, επικεφαλής της κίνησης «Συμμετέχω και εγώ, η ισχύς εν τη γνώση», με τη βοήθεια του δικηγόρου Αθηνών Δημήτρη Τεμπέρη ο οποίος άσκησε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΑΕΕ.

Το Δικαστήριο λοιπόν αποδέχεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση «νέα αρχή», σύμφωνα με την οποία ο ΟΑΕΕ παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο σε όσους ασφαλισμένους είναι σε θέση να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές προς αυτόν, δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την μη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με άλλα λόγια, ένας ασφαλισμένος με μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ δεν φέρει καμμία απολύτως ευθύνη να αποπληρώσει τον ΟΑΕΕ όταν η ρύθμιση με τις έκτατες εισφορές απαιτεί καταβολή ύψους 800 ευρώ.

Επιπλέον το Δικαστήριο, εξετάζοντας την ανάγκη βιωσιμότητας του δημοσίου συστήματος ασφαλίσεως καθώς και την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου, επιβάλλει την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας κάθε ασφαλισμένου που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Τεμπέρη,

«Η άρνηση θεώρησης βιβλιαρίου από τον ΟΑΕΕ αποτέλεσε επί πολλά χρόνια μια βάναυση διοικητική πρακτική, που αποστέρησε παρανόμως το ύψιστο αγαθό της υγείας από χιλιάδες συμπολίτες μας. Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αποκαθιστώντας τη νομιμότητα για τον προσφεύγοντα συμπολίτη μας, αποτελεί ορόσημο για τους χιλιάδες ασφαλισμένους (εκβιαστικά και εκδικητικά ανασφάλιστους) του ΟΑΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί, ενόσω η πολιτεία δεν φροντίζει να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με το να μην αναπροσαρμόζει τις εισφορές τους στο ύψος των εισοδημάτων τους εν μέσω βαθιάς ύφεσης, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη πλέον εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και του Συντάγματος.»

Το θέμα έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι οι οφειλές του ΟΑΕΕ προσεγγίζουν το 50% των ασφαλισμένων. Μένει να φανεί αν θα υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη ή αν θα ακολουθηθεί άλλη οδός για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίκαιρη ημερίδα

Μετά και την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης. Εξαιρετικά επίκαιρη καθίσταται η ημερίδα που οργανώνει ο Σύλλογος ΟΑΕΕ Αττικής. Έχει θέμα την: «αντιμετώπιση του Κοινωνικού Προβλήματος των ανασφάλιστων στην Ελλάδα της κρίσης καθώς και νομική άμυνα εναντίον του παραλογισμού του ΟΑΕΕ ».

Η Ημερίδα Ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Μαΐου 2014 στην Ομόνοια, Κλεισθένους 15 στον 7ο όροφο , στην αίθουσα Πανηπειρωτικής ομοσπονδίας και η ώρα έναρξης θα είναι στις 11:00 το πρωί όπου και θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες.

Στην Ημερίδα θα παρεβρεθούν και θα μιλήσουν διάφοροι επίτιμοι προσκεκλυμένοι όπως ο Νίκος Χρυσόγελος (ευροβουλευτής) , Ντίνος Φουντής (πρόεδρος του Συλλόγου) , Γιώργος Βήχας (ιατρός του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού) , Γιώργος Χριστοφορίδης (Εκδότης εφημερίδας το Χωνί) , Όλγα Γ. Γεριτσίδου (Εκπαιδευτική Ψυχολόγος) , Δημήτρης Κυρίτσης ( αντιπρόεδρος του Συλλόγου) , Γιώργος Φλωράς (επικεφαλής της κίνησης ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ), καθώς και οι δικηγόροι Ευαγγελία Χαραλάμπους, Ιωάννης Μυταλούλης και Ανδρέας Ματθαίου.

Στο τέλος της Ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις προς τους Δικηγόρους ή άλλους ομιλητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ