Τουρισμός: Προβλέψεις για παγκόσμιο ρεκόρ - Θα αποφέρει πάνω από 11 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Τουρισμός: Προβλέψεις για παγκόσμιο ρεκόρ - Θα αποφέρει πάνω από 11 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)

Χρονιά-ρεκόρ για τον διεθνή τουρισμό αναμένεται να είναι το 2024, σύμφωνα με προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), το οποίο υπολογίζει ότι η συμβολή του κλάδου στη διεθνή οικονομία θα αγγίξει το δυσθεώρητο επίπεδο των 11,1 τρισ. δολαρίων φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού για τον οικονομικό αντίκτυπο του τουρισμού, ο κλάδος εκτιμάται πως θα συμβάλει επιπλέον 770 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ, εδραιώνοντας τη θέση του ως «ατμομηχανής» της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, ένα στα 10 δολάρια διεθνώς θα παράγεται από τον τουρισμό.

Όσο ο τομέα του τουρισμού επανέρχεται ακόμη πιο δυναμικά, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ πανδημίας, το WTTC αναμένει ότι οι 142 από τις 185 χώρες που εξετάστηκαν θα ξεπεράσουν τα προηγούμενα ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του τουρισμού στην αγορά εργασίας αναμένεται να προσφέρει 348 εκατομμύρια θέσεις φέτος, ήτοι 13,6 εκατ. περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2019.

Επίσης, οι δαπάνες των τουριστών προβλέπεται να έρθουν μια «ανάσα» μακριά από τα επίπεδα του 2019, στο 1,89 τρισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες του εγχώριου τουρισμού υπολογίζεται να ανέλθουν υψηλότερα από κάθε άλλο έτος, στα 5,4 τρισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι πέρυσι παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες και τη γεωπολιτική αστάθεια, ο κλάδος του ταξιδιού και του τουρισμού θριάμβευσε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το WTTC. Ανήλθε στα ίδια επίπεδα με το ζενίθ προ πανδημίας, με συμβολή 10 τρισ. δολαρίων, αποτελώντας το 9,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και προσφέροντας σχεδόν 330 εκατ. θέσεις.

Στις προβλέψεις σε βάθος δεκαετίας, το WTTC αναμένει ισχυρή ανάπτυξη και πρωτοφανείς ευκαιρίες καριέρας. Μέχρι το 2034, ο κλάδος αναμένεται να δίνει τεράστια ώθηση στην παγκόσμια οικονομία της τάξης των 16 τρισ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 11,4% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πεδίο της αγοράς εργασίας, εκτιμάται ότι θα προσφέρει 449 εκατ. θέσεις διεθνώς, δηλαδή 12,2% του συνόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ