ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες της λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο την απροσδόκητη ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.

Βλέπει τώρα την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 3,1%, δηλαδή κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την πρόβλεψή του τον προηγούμενο Οκτώβριο. Για το 2025 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 3,2%.

Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, αναμένεται επίσης να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες της λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης», δηλαδή μιας οικονομικής συρρίκνωσης μετά από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους από τις αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων και από τα προβλήματα που προκαλεί στην εφοδιαστική αλυσίδα η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για φέτος στις ΗΠΑ, 0,9% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία και 0,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που είδαμε είναι μια πολύ ανθεκτική παγκόσμια οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, και αυτό θα συνεχιστεί και το 2024», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas στο CNBC.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, με ανάπτυξη 3,3%.

Η Κίνα αντιμετώπισε πολλά ζητήματα τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας απογοητευτικής ανάκαμψης στις δαπάνες μετά την πανδημία, ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό και μια συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα στήριξης ως απάντηση, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ταμείου δείχνουν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο του διαστήματος 2000 με 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,8%. Τα υψηλότερα επιτόκια, η άρση ορισμένων δημοσιονομικής μέτρων στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία, ανέφερε το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ