UBS: Ήρθε η ώρα για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα - Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το 2024

UBS: Ήρθε η ώρα για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα - Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το 2024

Αναμένει ότι η εκ νέου κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό

Τόσο τα χρηματιστήρια όσο και οι αγορές ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, εκτιμά η UBS, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια, η θετική (έστω και επιβραδυνόμενη) ανάπτυξη και τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αναμένεται να στηρίξουν τις μετοχές. Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν περιθώρια να πέσουν περαιτέρω (οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν όταν οι τιμές τους ενισχύονται), με τον Mark Haefele, Chief Investment Officer Global Wealth Management της UBS, να δηλώνει ότι προτιμά τα ομόλογα.

Η UBS πιστεύει ότι τα χρηματιστήρια μπορούν να κινηθούν υψηλότερα το 2024, λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία οδηγείται προς το σενάριο της ομαλής προσγείωσης, αλλά και από την αύξηση των εταιρικών κερδών.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 8%, στα 240 δολάρια. Πρόκειται για έναν ρυθμό αύξησης που ιστορικά έχει δώσει ώθηση στον χρηματιστηριακό δείκτη. Με βάση τα στοιχεία από τη δεκαετία του 1960, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 10% κατά μέσο όρο στις χρονιές όπου τα εταιρικά κέρδη σημειώνουν αύξηση 8% και πάνω.

Η νομισματική πολιτική της Fed αναμένεται επίσης να στηρίξει τις μετοχές, καθώς σε μη υφεσιακά επεισόδια, τα τελευταία 50 χρόνια, ο S&P 500 τείνει να ενισχύεται κατά 8% στους έξι μήνες πριν από την πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed και στη συνέχεια σημειώνει περαιτέρω άνοδο 16% κατά μέσο όρο στους 12 μήνες μετά την επιτοκιακή μείωση.

Πάντως, η UBS τονίζει ότι μεγάλο μέρος αυτής ανόδου ενδέχεται να έχει προεξοφληθεί ήδη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων περίπου 140 μονάδων βάσης από τη Fed το 2024, έναντι των 100 μονάδων βάσης που προβλέπουν οι αναλυτές του οίκου.

Ο S&P 500 εμφανίζει P/E πάνω από 19, που είναι υψηλό με βάση τον ιστορικό μέσο όρο, αλλά, όπως σημειώνει η UBS, δικαιολογημένο με δεδομένο ότι η οικονομία ακόμα αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Συνολικά, ο οίκος μιλά για ήπια περιθώρια ανόδου του S&P 500 κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έως την τιμή-στόχο των 5.000 μονάδων (σήμερα ο δείκτης διαμορφώνεται στις 4.7890 μονάδες).

Τι να αγοράσουν οι επενδυτές

Σύμφωνα με τον Haefele της UBS, οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στα κομμάτια της αγοράς που μπορούν να δώσουν αποδόσεις σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών οικονομικών σεναρίων, όπως είναι οι μετοχές ποιότητας, ο αμερικανικός τεχνολογικός κλάδος, οι αναδυόμενες μετοχές και οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα ομόλογα

Η UBS περιμένει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης έκαστη μέσα στο 2024, λιγότερες σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για 140 μονάδες βάσης. Όμως, σημειώνει ότι στα επιτόκια, το τελικό επίπεδο είναι εξίσου σημαντικό με το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν για να φτάσουν εκεί.

Η μέση εκτίμηση των αξιωματούχων της Fed για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο είναι 2,5% (ή 0,5% σε πραγματική βάση, μετά τον πληθωρισμό). Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής που «δείχνει» η αγορά αυτή τη στιγμή, σε πραγματική βάση, είναι 0,9%, δηλαδή υψηλότερο από την εκτίμηση της Fed.

Επομένως, η UBS πιστεύει ότι η επόμενη φάση μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων θα προκύψει από αυτή τη διαφορά.

Προβλέποντας ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα πέσει στο 3,5% έως τον Δεκέμβριο του 2024 στο βασικό σενάριό της και στο 2,5% στο σενάριο της απότομης προσγείωσης, η UBS συστήνει στους επενδυτές να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εάν αυτά έχουν μεγάλη έκθεση στα μετρητά και να στραφούν στα ομόλογα.

Το γεωπολιτικό ρίσκο

Η UBS εκτιμά ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα παραμείνουν στο προσκήνιο, όμως συστήνει στους πελάτες της να αποσυνδέσουν την πολιτική από τις μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις τους.

Ο οίκος δεν πιστεύει ότι η τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, αν και θα ενισχύσει τη μεταβλητότητα των αγορών βραχυπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εκλογές, η UBS επισημαίνει ότι ιστορικά, δεν έχουν κάποια αποφασιστική επίδραση στις αγορές. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, ενισχύει τις υποψίες των επενδυτών ότι η Fed ίσως να ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ