Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ξεπέρασαν τις προβλέψεις για φέτος δίνοντας ώθηση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η οποία είχε υποστεί πίεση εν μέσω της παγκόσμιας εκστρατείας νομισματικής σύσφιγξης.

Οι χώρες αύξησαν τα αποθέματα ράβδων χρυσού κατά 337 τόνους το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σε έκθεσή του την Τρίτη. Είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 175 τόνους το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση του Συμβουλίου για 103 τόνους.

Συνολικά το πρώτο εννεάμηνο οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανέρχονται πλέον σε 800 τόνους, ενώ τα ηνία στις αγορές κρατούν οι Κίνα, Πολωνία και Σιγκαπούρη. Σημειωτέον ότι η ποσότητα αυτή ξεπέρασε τις συνολικές αγορές χρυσού καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, στην οποία είχε σημειωθεί και ρεκόρ ζήτησης.

Αυτή η αγοραστική έξαρση αποτέλεσε βασικό αντίβαρο στις πωλήσεις τους πολύτιμου μετάλλου από τους επενδυτές το τελευταίο έτος, στηρίζοντας την τιμή του που την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Μάιο. Επίπλέον, η ευρωστία της αγοράς έχει ουσιαστικά οδηγήσει στην αποσύνδεση του χρυσού όλο και περισσότερο από τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν βασικό παράγοντα για πιέσεις πώλησης των άτοκων ράβδων.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε περαιτέρω αυτό τον μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε ανάφλεξη της έντασης σε μια περιοχή που είναι καίριας σημασίας για τις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας, ενισχύοντας τη ζητηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η άνοδος αυτή έχει ωθήσει τις τιμές του χρυσού πιο κοντά στο ρεκόρ των περίπου 2.075 δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ