Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν θετικές προοπτικές για ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μ. Θάλασσα

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν θετικές προοπτικές για ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μ. Θάλασσα


Η Μόσχα συμφώνησε διστακτικά να παρατείνει τη συμφωνία, έως τις 17 Ιουλίου υπό τον όρο ότι θα λάβει επίσης βοήθεια με τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων

 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν βλέπει θετικές προοπτικές όσον αφορά την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένου ότι τμήματα της συμφωνίας που επηρεάζουν τη Ρωσία παρέμειναν ανεκπλήρωτα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το θέμα.
Η συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που ο ΟΗΕ ανέφερε ότι είχε επιδεινωθεί από τη φονικότερη σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μόσχα συμφώνησε διστακτικά να παρατείνει τη συμφωνία, έως τις 17 Ιουλίου υπό τον όρο ότι θα λάβει επίσης βοήθεια με τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.
Αλλά το Κρεμλίνο είπε την Πέμπτη ότι δεν είχε γίνει καμία ανακοίνωση.

"Οι εργασίες συνεχίζονται, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν βλέπουμε καμία ιδιαίτερα θετική προοπτική. Όλα όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με εμάς δεν έχουν εκπληρωθεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
"Αλλά ας μην προλαβαίνουμε, η κατάσταση είναι κρυστάλλινη και διαφανής. Υπήρχε συμφωνία και μια συμφωνία αφορά πάντα δύο ή περισσότερα μέρη", είπε.
"Η ρωσική πλευρά έχει σαφώς εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ' αόριστον", πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα ληφθεί απόφαση σύμφωνα με την τρέχουσα ημερομηνία λήξης της συμφωνίας και θα δημοσιοποιηθεί την σωστή στιγμή.

Την Τρίτη, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι «εξαπάτησε» τη Μόσχα αποτυγχάνοντας να τηρήσει τις υποσχέσεις για να βοηθήσει να φτάσουν τα ρωσικά γεωργικά προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές.
Οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την απόφασή της να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ενώ οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, οι περιορισμοί της Δύσης στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση θέτουν εμπόδια στις αποστολές, λέει η Μόσχα.

Ο Πούτιν θα συζητήσει το μέλλον της συμφωνίας για τα σιτηρά με Αφρικανούς ηγέτες στη Ρωσία στις 17 Ιουνίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τετάρτη.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν σιτηρά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ